Sneller herstellen na de bevalling: 7x tips om je te helpen!

14 november 2003 door Nanny Gortzak

Mag je borstvoeding geven als je insuline gebruikt?

Ik gebruik insuline in verband met mijn diabetes. Mag ik straks borstvoeding geven?

Antwoord

De vraag of u borstvoeding mag geven terwijl u insuline gebruikt, is heel simpel te beantwoorden: ja, dat mag en het kan absoluut geen kwaad.

Deze kwestie lijkt me een goede aanleiding om iets meer te vertellen over medicijnen en borstvoeding.

Wanneer is een medicijn veilig?

Een van de factoren waarnaar gekeken wordt om te bepalen of een medicijn veilig gebruikt kan worden bij de borstvoeding, is de mate waarin het in de moedermelk terecht kan komen. Vervolgens wordt gekeken wat er met het medicijn gebeurt wanneer de baby het binnen krijgt. Tenslotte wordt gekeken naar het effect dat het medicijn op de baby heeft.

Insuline wordt gebruikt om het bloedglucose-gehalte te regelen, als het lichaam zelf geen – of niet voldoende – insuline produceert. Dat is onder andere het geval bij "insuline afhankelijke diabetes mellitus", ook wel "juvenile diabetes" of "diabetes type I" genoemd.

Insuline wordt uitsluitend per injectie toegediend. Dit heeft te maken met het feit dat het hormoon insuline een eiwit is, dat in het maag-darm kanaal onwerkzaam wordt omdat het wordt afgebroken. Normaal wordt insuline in de alvleesklier aangemaakt en aan de bloedbaan afgegeven, zodat dit in het menselijk lichaam geen probleem is.

Waarom is insuline veilig?

Insuline is een erg groot eiwit. Het gevolg daarvan is dat het niet in de moedermelk terecht kan komen. Dat is al één reden waarom insuline als veilig medicijn bij borstvoeding wordt beschouwd. Maar bovendien: zelfs al zou de insuline in de moedermelk terechtkomen, dan zou het in het maag-darm kanaal van de baby meteen onwerkzaam worden gemaakt.

Ook andere medicijnen die uitsluitend per injectie toegediend kunnen worden, omdat ze in het maag-darm kanaal worden afgebroken, zijn veilig bij gebruik tijdens borstvoeding. Als de moleculen van zo'n medicijn dan ook nog erg groot zijn, zodat ze niet in de moedermelk terecht kunnen komen, dan is er al helemaal geen probleem.

Let op: medicijnen die per injectie toegediend kunnen worden, maar die ook oraal (via de mond) ingenomen kunnen worden, zijn niet per definitie veilig bij borstvoeding.

Voor meer informatie over medicijngebruik en borstvoeding, met name welke middelen wel veilig zijn en welke niet, zie ons artikel Product-informatie: medicijn-gebruik.