27 februari 2009 door Suzan Put

Mag mijn kind een glas anijsmelk voor het slapen? (2 jr)

Mijn zoontje van ruim 2 jaar drinkt voordat hij naar bed gaat anijsmelk. Is dat slecht voor zijn tandjes?

Antwoord

Een glas anijsmelk voor het slapen gaan is inderdaad slecht voor het gebit. En niet alleen anijsmelk maar praktisch al het eten en drinken (behalve water) vanwege de koolhydraten en suikers die erin zitten.

Koolhydraten en suikers worden door de bacteriën die in de mond zitten, omgezet in zuren. Deze zuren zijn slecht voor de tanden, omdat ze het tandmateriaal demineraliseren. Voor het gemak noem ik dat een zuuraanval.

Schone tanden kunnen ongeveer 5 à 6 keer per dag een zuuraanval verdragen. Bij meer zuuraanvallen gaat het tandmateriaal stuk; dat heet cariës. Je kunt het vergelijken met een houten snijplank in de keuken. Die krijgt geen zuuraanvallen maar wel vochtaanvallen. Dat kan hij best verdragen, zolang het maar niet te vaak gebeurt, en zolang hij maar voldoende tijd krijgt om te drogen. Anders gaat hij rotten.

Door speeksel worden de zuren iets geneutraliseerd en wordt het tandmateriaal iets geremineraliseerd (hersteld). Maar:

  • tijdens de slaap is er veel minder speeksel;
  • en tijdens de slaap blijven voedingsstoffen langer in de mond achter, waardoor een zuuraanval langer aanhoudt.

Daarom raad ik eten en drinken vlak voor het slapen gaan af. Borstvoeding vormt daarop overigens wel een uitzondering. Moedermelk is zodanig samengesteld dat het de pH-daling tegenhoudt, oftewel geen zuuraanval veroorzaakt.