18 april 2008 door Nanny Gortzak

Medicijngebruik bij borstvoeding en een postpartum-depressie?

Ik lijd aan een postpartum-depressie (PPD) en ik geef borstvoeding. Nu wil mijn psycholoog mij medicatie voorschrijven, maar daarbij moet ik stoppen met borstvoeding. Mijn dochter is bijna 16 maanden maar stoppen is voor mij geen optie.

Nu lees ik tot mijn verbazing dat er medicatie bestaat die samengaat met borstvoeding, terwijl men mij eerder vertelde dat die optie er niet is. Wat is nu waar?

Antwoord

Een paar dingen om te beginnen. Ten eerste verbaasde het ons dat uw psycholoog medicatie voorschreef. Voor zover wij weten mogen alleen artsen medicijnen voorschrijven. Accepteert uw apotheek dat zomaar?

Ten tweede vroegen wij ons af om wat voor medicatie het dan gaat. Wat heeft uw psycholoog voorgeschreven? Antidepressiva? Of hormonen? En welke dan? Zonder te weten wat er precies is voorgeschreven, is het natuurlijk heel lastig om iets te zeggen over de invloed daarvan (wáárvan?) op de borstvoeding.

Ten derde is het de vraag of een psycholoog wel de aangewezen persoon is om een postpartum-depressie te behandelen. Een depressie is weliswaar een psychische aandoening, maar een postpartum-depressie is een bijzonder geval. Er zijn veel aanwijzingen dat er hormonale problematiek aan ten grondslag ligt, waardoor 'zieleknijpen' vaak niet zo effectief is.

Duphaston

Stel dat het hormoon-preparaat Duphaston is voorgeschreven. Dat kan geen kwaad voor de baby. Er komt zo weinig van in de moedermelk terecht dat er geen enkele reactie kan optreden.

Antidepressiva

Hoewel antidepressiva volgens ons geen echte oplossing bieden voor een postpartum-depressie (zie onze PND-brochure voor alternatieven), kunnen we wél bevestigen dat er inderdaad antidepressiva bestaan die gebruikt kunnen worden tijdens de borstvoeding.

Een overzicht van bruikbare middelen vindt u in ons artikel Dat slik ik niet, over medicijngebruik bij zwanger worden, zwangerschap, en borstvoeding.

Redactie Ouders Online