Baby Essentials: 10x items die je leven fijner maken

11 oktober 2001 door Nanny Gortzak

Medicijngebruik tijdens borstvoeding

Op donderdag 4 oktober moest ik vanwege de val van een paard een sterke pijnstiller, ibuprofen 400mg, innemen. Dit medicijn wordt ook in de moedermelk afgescheiden, stond in de bijsluiter.

Ik heb sinds woensdagavond dus geen borstvoeding meer gegeven en vandaag (zaterdag 6 okt.) heb ik maar voor de zekerheid afgekolfd om de produktie wat op gang te houden.

Mijn vraag is: wanneer kan ik weer borstvoeding geven? De laatste pijnstiller heb ik vrijdag 5 oktober om 23.00 ingenomen.

Antwoord

U vraagt wanneer u na het gebruik van een gewone pijnstiller weer met de borstvoeding mag beginnen. Het antwoord dat ik u ga geven, vindt u waarschijnlijk niet zo leuk: u mag gewoon borstvoeden en u had eigenlijk niet hoeven stoppen.

Ibuprofen gaat nauwelijks over in de moedermelk. Het middel wordt ook gebruikt om eventuele koorts bij baby's te verminderen. De hoeveelheid die een baby dan krijgt, is vele malen groter dan de hoeveelheid die de baby via de moedermelk binnenkrijgt bij normale doses voor volwassenen.

De werkelijke betekenis van de bijsluiter

Veel medicijnen, waarvan de bijsluiter zegt dat ze niet samengaan met borstvoeding, kunnen gewoon tijdens de borstvoeding gebruikt worden.

De reden waarom in de bijsluiter staat dat het niet kan, is dat fabrikanten op deze manier de verantwoordelijkheid voor hun product bij de consument kunnen leggen. Als er gevolgen zouden optreden, dan heeft de fabrikant gewaarschuwd het middel niet te gebruiken.

Het is absoluut niet mijn bedoeling om het klakkeloos gebruik van medicijnen (vrij verkrijgbaar of voorgeschreven) te promoten. Wel ben ik altijd blij wanneer een moeder mij benadert met een vraag over medicijnen: zij denkt kennelijk bewust na over de mogelijke gevolgen van medicijngebruik tijdens de borstvoeding.

Lactatiekundigen beschikken over informatie waarmee ze de moeder en eventueel de huisarts verder kunnen helpen bij de beslissing over het al dan niet gebruiken van bepaalde medicijnen.

Werkwijze in de praktijk

Afhankelijk van de eigenschappen van een medicijn kan een moeder het volgende doen:

  • u kunt het medicijn zonder bezwaar gebruiken als dat volgens de bijsluiter of de arts mogelijk is;
  • u kunt een alternatief medicijn vragen dat veiliger is dan het gekozen medicijn;
  • u kunt het medicijn innemen op bepaalde momenten, zodat de hoeveelheid die in de moedermelk terecht komt zo klein mogelijk is (vlak voor of juist vlak na een voeding, of precies tussen twee voedingen in. Dit hangt af van de snelheid waarmee het product de maximale waarde in de moedermelk bereikt. Overleg hierover met lactatiekundige en/of de arts);
  • in sommige gevallen kunt u de dosis van het medicijn aanpassen;
  • afhankelijk van het medicijn, de leeftijd van het kind en de hoeveelheid borstvoeding die het kind krijgt, kan het soms noodzakelijk zijn een deel van de voedingen af te kolven en weg te gooien. Op die manier wordt de hoeveelheid waaraan de baby wordt blootgesteld zo klein mogelijk gehouden. Kort na de behandeling kan de moeder dan weer volledig gaan borstvoeden;
  • soms is het mogelijk om de medicatie uit te stellen tot de baby minder of geen borstvoeding meer krijgt;
  • in een enkel geval gaan borstvoeding en medicijngebruik echt niet samen. De moeder kan dan gedurende de behandeling afkolven, maar de melk weggooien. Na de behandeling en eventueel een wachttijd kan de borstvoeding hervat worden.

Meer informatie

Een tijdje geleden is op Ouders Online een prima stuk gepubliceerd over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding. U vindt daarin ook een overzicht van veelgebruikte medicijnen en de veiligheid ervan tijdens zwangerschap en borstvoeding. U vindt deze pagina op http://www.ouders.nl/xpro2000-06.htm.