15 februari 2002 door Jeroen Aarssen

Meertaligheid handhaven na terugkeer in Nederland?

Mijn dochter van bijna 4 spreekt een aardig mondje Spaans na een jaar in Madrid gewoond te hebben. Is het mogelijk om dat vast te houden nu we terug zijn in Nederland, en hoe moet dat dan?

Antwoord

In theorie is het mogelijk dat uw dochter Spaans blijft spreken. In de praktijk is het echter nogal lastig, helaas, en is de kans groot dat zij over een tijdje al haar Spaans is vergeten.

Noodzakelijk onderhoud

Een taal vereist onderhoud. Zelfs iemand die op volwassen leeftijd naar een ander land emigreert, loopt het risico een deel van zijn (moeder-)taal te verliezen als hij of zij er niets meer mee doet.

Het Spaans van uw dochter moet dus worden bijgehouden: ze moet Spaans horen om haar niveau intact te houden of te verbeteren. En dat is in Nederland wel een probleem, omdat er nu eenmaal maar weinig mensen zijn die in het dagelijks leven Spaans spreken.

Zelf spaans gaan praten?

U zou kunnen besluiten om zelf Spaans te gaan praten. Dat heeft echter wel het nadeel dat u tegen uw kind een andere taal praat dan uw moedertaal.

Doe dit dus alleen als u moeiteloos Spaans spreekt; anders wordt het een lastig karwei en gaat het ten koste van de spontaniteit.

Spaans in huis halen

U kunt het Spaans ook op een andere manier in huis halen. En dan bedoel ik niet dat u een au pair hoeft aan te stellen (alhoewel dat natuurlijk ook zal helpen).

Er bestaan cd's met Spaanse kinderliedjes, er zijn Spaanse kinderboeken waaruit u kunt voorlezen (zie bijvoorbeeld
www.littlechiles.com) en er is een bescheiden collectie cd-roms waarmee kinderen Spaans kunnen oefenen.

Oefenen met cd-roms betekent echter wel, in de meeste gevallen, dat er vooral woordjes worden geleerd en niet meer dan dat. Een voorbeeld is de "Language Adventure CD-ROM" waarvan een proefversie te downloaden is via
www.magictheatre.com/language.html. Deze methode begint wel op een basaal niveau, waardoor hij misschien voor uw dochter te eenvoudig is.

Spaanse les

Als u een cursus vindt die geschikt is voor kinderen, kunt u uw dochter ook naar Spaanse les sturen.

Een Nederlands instituut dat zich sterk maakt voor onderwijs in het Spaanse, is het Utrechtse Instituto Cervantes (Domplein 3, 030-2334261,
www.cervantes.es).

Dit instituut verzorgt zelf geen cursussen voor kinderen, maar ze kunnen u daar misschien wel informatie geven.

Spelenderwijs een taal leren van een moedertaal-spreker

Een andere mogelijkheid waarnaar u kunt informeren (ik weet zelf niets over de kwaliteit of de te volgen methode), zijn de Lorre Language Clubs. Dat zijn groepjes van ongeveer tien kinderen tussen 4 en 11 jaar, die spelenderwijs een taal kunnen leren van een moedertaalspreker, waaronder ook Spaans.

Meer informatie daarover vindt u op
www.lorrelanguageclubs.nl. Dit soort clubs zijn er in verschillende plaatsen in Nederland.

Actieve aanpak

Kortom: er is wel een actieve aanpak nodig, als u wilt dat uw dochter Spaans blijft spreken. U moet zelf beslissen wat het u waard is.

Succes!