1 mei 2009 door Nanny Gortzak

Melkproductie onvoldoende - met name in een van beide borsten? (13 wkn)

Mijn zoontje is 13 weken oud en ik geef louter borstvoeding. Hij weegt nu bijna 6 kg (3.150 gram bij de geboorte). Ik geef nog steeds 7 voedingen per dag, waaronder één nachtvoeding. Ik zit nu met een aantal vragen hierover.

Ten eerste drinkt mijn zoontje heel snel. Na 10 minuten – soms wat meer, soms wat minder – zit de voeding erop. Ik weet niet of hij daarmee genoeg heeft. Hij komt meestal om de 3 uur, soms al na een dikke 2 uur, en soms houdt hij het 3½ uur vol.

De linkerborst is na een drietal minuten al leeggedronken. Ik heb heel snel een toeschietreflex waarna hij continu zuigt en slikt maar na een kleine minuut is dat al over. Dan blijft hij zuigen maar ik hoor hem pas na een keer of vijf ook doorslikken. Bij de rechterborst duurt het meestal wat langer voor die leeg is.

Ik kolf nu een aantal dagen al ongeveer een uurtje na de voeding af om mijn melkproductie te stimuleren, want ik heb het gevoel dat mijn zoontje meer zou drinken als er meer melk in mijn borst zou zitten.

Maar ook bij het afkolven merk ik een groot verschil tussen de linker- en de rechterborst. Uit de linkerborst komen slechts heel kort een vijftal straaltjes maar na nog geen halve minuut vermindert dat tot één straaltje. En zo gaat het traag natuurlijk. Uit de rechterborst daarentegen spuiten al heel snel wel bijna 10 straaltjes. Ik kolf dus meestal meer uit de rechter- dan uit de linkerborst. Soms merk ik echter dat ik een uur na de voeding bijna geen melk heb. De ene keer krijg ik uit beide borsten 50-60 ml, de andere keer met moeite 20 ml.

Mijn vraag is dus of het zou kunnen dat mijn melkproductie onvoldoende is. (Zou mijn zoontje het langer uithouden en misschien 's nachts ook doorslapen als ik meer melk heb?) En waardoor is er een verschil tussen de linker- en de rechterborst?

Ten tweede draait mijn zoontje heel graag met zijn hoofd naar beneden, in mijn elleboog, en daarbij laat hij de tepel niet los. Dit leidt natuurlijk tot pijnlijke tepels. Mijn linkertepel ziet vaak wit na het voeden. Kan ik hem dat afleren?

Antwoord

Zowel bij het voeden als bij het kolven merkt u dat de linkerborst minder melk produceert dan de rechter. Dat is heel normaal; het lichaam is nu eenmaal niet perfect symmetrisch.

Door zo'n verschil in productie hebben veel baby's een voorkeur voor een van beide borsten; heel vaak de borst die meer melk geeft. Ook dat is normaal.

U kunt proberen de productie van uw linkerborst wat op te voeren door die borst af te kolven na een voeding. Maar het kan ook anders. Een makkelijker manier om te werken aan meer productie aan een kant, of om de productie aan die kant op zijn minst op niveau te houden, is dat u kunt beginnen met voeden aan die kant. Pas daarna geeft u de rechter borst, waarna u eventueel weer kunt eindigen met de linkerkant.

Ook als u tussendoor even wilt aanleggen, of als u uw kind wilt troosten aan de borst, kunt u de linkerborst aanbieden.

Tijdens de voeding kunt u zo vaak van borst wisselen als nodig is om uw baby tevreden te krijgen (en te houden). Dat verhoogt vanzelf de productie, indien nodig.

Voldoende melk?

U vroeg zich af of uw zoon wel voldoende melk krijgt. Als ik kijk naar zijn gewichtstoename, dan ziet dat er goed uit. Kennelijk doet u dus toch iets goed met het voeden en ik zou er dan ook niet te veel aan sleutelen. Vertrouw erop dat uw zoon vraag wat hij nodig heeft.

Het enige wat u hoeft te doen, is het aanbieden van de borst. U maakt het uzelf een stuk gemakkelijker wanneer u niet telkens na het voeden kolft, maar u meer richt op vaker van borst wisselen tijdens het voeden, om uw zoon de kans te geven te drinken wat hij nodig heeft.

Productie verhogen?

Eigenlijk wilt u uw melkproductie verhogen zodat uw zoon meer gaat drinken. Een van de redenen waarom dit vaak niet zo succesvol is wanneer er al voldoende melk geproduceerd wordt, is dat baby's zélf regelen hoeveel ze moeten drinken.

Zelfs als de productie hoger is, zal de baby toch stoppen wanneer hij vol is. Dat komt door het verzadigende gevoel dat het voeden geeft. U kunt dat ook zien aan de tijden die hij tussen de voedingen laat: soms wat langer en soms wat korter.

En bovendien: naast de hoeveelheid melk die beschikbaar is, heb je ook te maken met de hoeveelheid melk die in een babymaagje past. Op de leeftijd van uw zoon (13 weken / 3 maanden) is het heel normaal dat baby's vaak drinken. Twee of meer nachtvoedingen zijn dan heel gebruikelijk (en zelfs nodig voor een optimale ontwikkeling).

Wegdraaien naar de elleboog

Uw vraag over het wegdraaien van de baby naar uw elleboog is moeilijk te beantwoorden, omdat ik zou moeten zien wanneer hij dat precies doet. Ik moet dus volstaan met een paar algemene opmerkingen hierover.

Als een baby onrust vertoont aan de borst, of wegdraait, probeert hij iets te vertellen. Bijvoorbeeld: dat hij een boertje moet doen of een windje moet laten, of dat hij gepoept heeft, of dat hij moet plassen.

Als dit gedrag direct volgt op het aanleggen, kan het zijn dat de melk te snel toeschiet. Of dat hij de tepel niet goed in zijn mond heeft.

In ieder geval is het belangrijk om meteen in te grijpen wanneer zoiets gebeurt, door hem direct van de borst af te halen. Soms vinden moeders dat vervelend, omdat de baby dan gaat huilen. Maar vaak, als een baby merkt dat zijn moeder een probleem oplost, bijvoorbeeld door hem gelegenheid te geven een boer te laten doen, of door hem een schone luier te geven, verdwijnt het huilen al snel.