Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

7 mei 2010 door Nanny Gortzak

Mijn baby had een moeilijke start en drinkt heel onrustig. Wat doe ik fout? (8½ wk)

Mijn zoontje is nu 8½ week oud en drinkt heel onrustig. Hij is 5 weken te vroeg geboren, heeft een maand in het ziekenhuis gelegen, traumatische bevalling, hypoglycemie, infecties, lichttherapie, morfine in week 1. Woog 3.910 g bij de geboorte (ja, is heel veel voor 35 weken) en nu 4.770 g.

Sinds 3 weken heeft hij pas door hoe de borstvoeding 'werkt'. Hij hapt nu pas goed naar de borst. Vanaf dag 2 heb ik hem elke keer afgekolfde melk via de fles gegeven. Tot 3 weken terug dronk hij af en toe wat uit de borst met een tepelhoedje (2 maal daags, omdat hij in het ziekenhuis lag), nu zonder tepelhoedje. De laatste 2 weken dat hij in het ziekenhuis lag, waren voor het niet goed willen drinken.

Nu drinkt hij dus hooguit 10 minuten (soms maar 3 minuten) rustig aan de borst en daarna heel onrustig. Eerst 2 grote slokken en daarna boos, weer 2 slokken en weer boos, enzovoorts. Dit gebeurt met name bij het wisselen van borst. Het lijkt wel of hij nog niet genoeg gedronken heeft, maar het lukt hem niet om verder te drinken.

Soms voeden we hem met de fles (met afgekolfde melk) om zeker te weten dat hij genoeg binnen krijgt. Dit verloopt soms ook onrustig.

Hij heeft totaal geen patroon in zijn vraag om drinken. Er zijn tussentijden van 2 uur, 3 uur, en soms 5 uur. Ik voed op vraag, zo'n 7-9 keer per etmaal.

Ik heb enorm veel melk, dacht aan misschien te veel toestroom. Vooraf kolven helpt niet.

Ook slaapt hij erg onrustig. Daarvoor hebben we een inbaker-slaapzakje gekocht. Dit werkt wel, maar het blijft tobben met het slapen.

Verder heeft hij veel last van buikkrampen, waarvoor hij homeopathische druppeltjes krijgt.

Dit alles is zenuwslopend en de onzekerheid wordt elke keer groter.

Ik weeg hem zelfs voor de voeding en na de voeding, maar hij krijgt nooit zijn volledige voeding binnen. Op dit moment: 50-70 cc, hoewel hij al op 110 cc per voeding zou moeten zitten.

Het CB adviseerde geduld, maar mijn geduld is helemaal op.

Wat doe ik niet goed? Wat kunnen wij doen om het drinken rustiger te kunnen laten verlopen? En vooral: hoe krijg ik het voor elkaar dat hij genoeg binnenkrijgt per voeding, zodat hij met regelmaat kan komen?

Antwoord

Het is nogal wat, de geschiedenis van de borstvoeding van u en uw zoon! Zeker in combinatie met alles wat er rond de geboorte is gebeurd, inclusief ziekte en medicatie. Ik kan me dus heel goed indenken dat uw geduld – en dat van uw zoon – aardig op is.

Hoe kun je nou het beste omgaan met zo'n situatie? Daar zal ik hieronder wat tips en suggestie voor geven.

Even pas op de plaats

Het beste is denk ik om even pas op de plaats te maken, door niet wéér iets nieuws te verzinnen. Er zijn veel ingrepen geweest, en zelfs bij het geven van borstvoeding – wat op zich iets natuurlijks is – heeft u allerlei manieren geprobeerd om het voeden beter te laten verlopen.

En ter geruststelling: uw zoon drinkt (al doet hij dat onrustig) en u heeft veel melk. Dat betekent dat hij ieder geval te eten heeft. Nu moet het alleen nog wat meer ontspannen en dus leuker worden voor iedereen.

Cijfers

U vertelde dat uw zoon ongeveer 110 cc per voeding zou moeten hebben, en dat u soms 9 keer per dag voedt. Als hij al die voedingen inderdaad 110 cc zou drinken, dan krijgt hij per dag 1.000 cc aan melk binnen. Een hele liter... voor een borstgevoede baby is dat best veel!

Maar eigenlijk doen die cijfers er niet zoveel toe. Zolang een baby goed groeit en zich goed ontwikkelt, kijken we niet naar de hoeveelheid melk. Pas als er reden voor ongerustheid is, kun je gaan kijken hoeveel de baby eigenlijk drinkt (en hoeveel hij zou 'moeten' drinken).

De meeste baby's vallen eerst af na de geboorte, dus uw zoon groeit best aardig en heeft een flink gewicht voor een baby van 8 weken.

Wisselen van borst

U vertelde dat uw zoon onrustig wordt bij het wisselen van borst. Het kan zijn dat hij nog even niet wil drinken, bijvoorbeeld omdat het wisselen te snel gaat en hij even wil rusten, of omdat hij een boertje moet doen. Laat hem dan even rustig op uw borst bijkomen en help hem eventueel bij het doen van een boertje.

Na zo'n korte rustpauze zal hij waarschijnlijk weer gaan rondzoeken. Dan kunt u hem aanleggen aan dezelfde borst waar hij voor de rustpauze uit dronk. Op deze manier is hij beter in staat om zelf te regelen hoeveel melk hij wil. Ook zal overtollige lucht op deze manier makkelijker verdwijnen, wat mogelijk een goede invloed heeft op de buikkrampen. Lang genoeg aan dezelfde kant drinken, heeft trouwens óók een gunstige werking op de buikkrampen.

U kunt net zolang dezelfde borst blijven aanbieden (na de rustpauze) tot hij die niet meer wil. Vervolgens kunt u alsnog van borst wisselen. Maar zelfs als hij die niet wil – en bijvoorbeeld eerst een halfuurtje gaat slapen en dan pas verder wil drinken – is dit nog steeds een normaal voedingspatroon.

Geen patroon

U vertelde dat u uitsluitend op vraag voedt, maar u zegt dat u geen patroon in de voedingen herkent. Ook hiervoor geldt dat dat op zich geen probleem te zijn, zolang uw baby goed groeit.

De meeste baby's hebben langere en kortere slaapjes op een dag. En net als grotere kinderen (en volwassenen) hebben ook baby's soms meer en soms minder trek. Niet elke maaltijd hoeft een kerstmaal te zijn. Je hebt ook tussendoortjes, broodmaaltijden en gewoon avondeten.

Probeer het idee van een bepaalde hoeveelheid cc's per voeding een tijdje te laten rusten, en ga uit van uw baby en wat die wil. Zolang de hoeveelheid natte en vieze luiers goed blijft, en uw baby blijft aankomen, weet u dat hij genoeg drinkt. Het is dan helemaal niet erg als hij een periode heeft dat hij vaak wil drinken, of soms zelfs heel erg vaak (we noemen dat clustervoeden), afgewisseld met langere stukken waarin hij niet wil drinken.

Borstvoeding resetten

Bij wijze van experiment kunt u een paar dagen doen alsof uw baby net is geboren, en net samen met u naar huis is gekomen. Installeer uzelf op de bank of op het bed, met eten, drinken, telefoon en wat leeswerk, en de baby in de buurt.

Nu gaat u voeden op het moment dat uw baby aangeeft dat het tijd is om te voeden. Tussen de voedingen rust u een beetje, en ontspant u zich. Misschien kunt u zelfs wat slapen.

Dus: ga lekker luieren, geniet van uw slapende en etende baby, knuffel hem, of laat hem lekker op uw borst of in uw armen slapen. Laat ook uzelf verwennen. Leer zo uw baby kennen, en leer op deze manier ook zijn voedingsgewoonten kennen.

Eigenlijk doet u dus de kraamtijd dunnetjes over om de hele borstvoeding te resetten, als het ware.

Een tip tot slot

Misschien is er een groep van de Vereniging Borstvoeding Natuurlijk (VBN) of La Leche Leage (LLL) bij u in de buurt, waar u heen kunt om met andere moeders hierover te praten, en om te zien hoe andere moeders omgaan met een baby die op onregelmatige tijden drinkt.

Als je weet dat er meer baby's zijn die zo'n manier van drinken hebben, dan haalt dat vaak al veel stress weg. Met als gevolg dat je het voeden meteen als prettiger zult ervaren.

En bedenk: vaak zal een baby die zijn eigen drinkpatroon kan blijven volgen, ook rustiger drinken doordat hij beter in zijn wisselende behoefte kan voorzien.