10 oktober 2003 door Nanny Gortzak

Mijn baby is al in 5 minuten klaar. Is dat bezwaarlijk? (2 wkn)

Mijn zoontje is nu 2 weken oud; het is een stevige 8 ponder. Vanaf dag 1 dronk hij met volle teugen in 10 minuten een borst leeg en viel dan voldaan in slaap. Nu drinkt hij om de 4 uur 5 minuten aan een borst en valt dan in slaap.

Mijn vraag: is 5 minuten drinken lang genoeg om ook de achtermelk te krijgen? Ik probeer hem wel wakker te maken en de andere borst aan te bieden, maar hij weigert deze. Hij heeft genoeg natte luiers en maakt een tevreden indruk.

Als deze 5 minuten stevig drinken genoeg is, moet ik dan na 4 uur de andere borst aanbieden? (Elke borst wordt dan om de 8 uur 'geleegd'.)

Antwoord

U vraagt zich af of uw zoon wel voldoende drinkt, en of hij wel voldoende achtermelk binnenkrijgt. In principe geldt bij dit soort vragen altijd de volgende stelregel:

  • zolang een baby goed in gewicht aankomt en tevreden is, hoeft u niets te veranderen aan de manier van voeden.

Voormelk en achtermelk

Sommige baby's kunnen inderdaad in korte tijd een flinke sloot melk wegdrinken. Meestal gaat dit samen met een goede melkproductie bij de moeder.

Veel moeders maken zich echter zorgen over de verdeling van de (dorstlessende) voormelk en de (vette en dus voedzame) achtermelk die daarna komt. "Krijgt een kort-drinkende baby wel voldoende achtermelk binnen?" is dan de vraag.

Nogmaals: zolang een baby goed in gewicht aankomt en tevreden is, hoeft u zich geen zorgen te maken. Maar als de baby toch niet goed aankomt, dan is het raadzaam om ervoor te zorgen dat hij zoveel mogelijk achtermelk drinkt. Hieronder volgen daarvoor een aantal tips.

Meer achtermelk

Zo geef je een baby meer achtermelk:

  • Probeer of de baby vaker wil drinken. Bijvoorbeeld om de 3 uur of nog korter. Dit kun je bereiken door goed op de baby te letten; soms wordt een baby al eerder een beetje wakker, maar mist de moeder dit moment (bijvoorbeeld doordat de baby in een eigen kamer ligt, waar de moeder hem niet kan zien of horen).
  • Voed de baby zolang mogelijk aan één borst, voordat er gewisseld wordt.
  • Laat de baby na het drinken goed boeren en bied dan opnieuw dezelfde borst aan.
  • Soms kan het nodig zijn om de baby twee voedingen achter elkaar dezelfde borst aan te bieden en van de volle borst wat melk af te kolven om de spanning eraf te krijgen. Na verloop van tijd merken veel moeders dat de baby vanzelf aangeeft toch weer uit twee borsten te willen drinken.

Toeschieten geeft vette melk

Het is overigens goed om te weten dat zodra de melk toeschiet, er al vettere melk naar voren komt.

Voormelk is eigenlijk melk die al wat langer in de borst zit: hoe langer de melk in de borst aanwezig is, hoe meer vet uit de melk weer in het borstweefsel wordt opgenomen.

Met het toeschieten komt er nieuwe, vette melk in de borst, die zich vermengt met de aanwezige melk.

Veel plassen en veel (soms groene) ontlasting

Alleen als moeders veel melk hebben en als bovendien de baby erg veel tijd laat zitten tussen twee voedingen, zal er een probleem kunnen ontstaan.

Als dat zo is, zal de baby minder goed groeien, terwijl hij wel veel plast. Ook zullen de vieze luiers dan vaak veel, soms groene ontlasting geven en meestal heeft de baby dan last van krampjes.

Maar de algemene stelregel blijft: een tevreden baby die goed groeit, krijgt in de tijd dat hij zelf aan de borst wil zijn, alles wat hij nodig heeft.