11 juni 2004 door Lissy de Ridder

Mijn baby is onrustig en gespannen, en huilt uren achtereen. Hoe krijgen we hem rustig? (7 wkn)

Ons zoontje van 7 weken is regelmatig erg onrustig. Hij balt vrijwel altijd zijn vuistjes en voelt over zijn lijfje gespannen aan. Hij kan na voeding/bad lang onrustig blijven, valt steeds een kwartier in slaap, maar wordt dan weer wakker en huilt, wat uren kan doorgaan. Hij is dan soms 7 uur achter elkaar wakker en moeilijk te troosten (lijkt boos).

Hij is overigens met behulp van een vacuĆ¼m-pomp ter wereld gekomen. We hebben niet het idee dat hij darmkrampjes heeft.

Wat te doen om hem rustiger te laten worden? Wat zou er kunnen zijn?

Antwoord

Uw probleem is een probleem van veel ouders. Sommige baby's huilen veel en langdurig, zonder duidelijke oorzaak. Als een baby minimaal 3 weken, minimaal 3 dagen per week, minimaal 3 uur per dag huilt, wordt het een huilbaby genoemd.

Soms lijkt de baby darmkrampjes te hebben, en soms staat de onrust meer op de voorgrond. Te vroeg (prematuur) en/of te klein (dysmatuur) geboren baby's hebben hier wat vaker last van.

Het is in ieder geval belangrijk om onderliggende oorzaken uit te sluiten. Een baby moet goed groeien, zich op normale wijze ontwikkelen en bij een lichamelijk onderzoek mogen er geen afwijkingen te vinden zijn (zoals eczeem of een beklemde liesbreuk).

Als er geen medische problemen geconstateerd zijn, is geruststelling verreweg het belangrijkst. Het is heel vervelend als je baby maar blijft huilen, zich duidelijk niet lekker voelt en je als ouder niet weet wat er aan de hand is en je de baby niet getroost krijgt.

Maar: het kan geen kwaad en het gaat eigenlijk altijd over bij ca. 3 maanden.

Tips om die moeilijke tijd door te komen, zijn:

  • de baby niet overprikkelen (dus rustig in zijn eigen kamertje in zijn eigen wiegje laten slapen);
  • de baby in de draagdoek bij je houden;
  • hulp zoeken als u zich zorgen maakt;
  • de zorg af en toe door iemand anders laten overnemen.

Naschrift van de redactie

Zie ook: Opinie: huilbaby's (26 maart 2004) door Erna Brinkman-Spoelder.

Lees ook: