Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

24 oktober 2005 door Merit Tabbers

Mijn dochter is alsmaar moe en ziet er slecht uit. Wat kan dat zijn? (3 jr)

Onze dochter Annabel (3 jaar oud) loopt eigenlijk al twee jaar te tobben. Het meest opvallende van het afgelopen jaar was: altijd diarree, raar van kleur, met hele stukken er nog in. Daarnaast ziet ze wit, ze is moe en hangerig, ze eet en drinkt slecht, ze is snel zeurderig en jankerig, en ze slaapt altijd slecht en onrustig.

Na behoorlijk aandringen heeft de huisarts nu een bloedtest gedaan. Daaruit kwam een koemelkeiwitallergie (en verder niks). Op advies van de diëtist zijn we nu gestopt met melk en melkprodukten. De poep is echt beter geworden, en ze heeft ook minder buikpijn.

Ze ziet er echter nog wel heel moe en slecht uit. Op de crèche vanochtend wilde ze al om 10.00 uur naar bed. Alle kinderen spelen, maar zij is moe, moe, moe.

Mijn vraag is of in een algemene bloedtest ook andere dingen bekeken worden? En kan die moeheid een direct gevolg zijn van de allergie? De diëtist vindt dat ik het een maand moet aanzien en dan verder kijken. Ik maak me grote zorgen, omdat dit al zo lang duurt. Ze ontwikkelt zich niet goed. De huisarts is niet happig op doorsturen naar de kinderarts, maar ik heb het idee dat de huisarts hier niet genoeg vanaf weet.

Antwoord

U maakt zich zorgen omdat uw kind moe is en er slecht uitziet, en zich niet goed ontwikkelt. Ondanks het feit dat u heel wat vertelde, weet ik toch niet veel over haar. Hoe vaak heeft ze nu ontlasting en heeft ze nu wel of niet nog diarree? Verder zou ik willen weten hoe ze groeit, qua lengte en gewicht, hoe vaak ze buikpijn heeft en wanneer die optreedt. U vertelde dat ze slecht eet, maar ik weet niet wat ze nu precies wel en niet naar binnen krijgt. Zou ze bijvoorbeeld een tekort aan ijzer kunnen hebben?

Kortom: u begrijpt dat ik niet precies kan zeggen wat er bij uw dochter aan de hand is. Maar ik kan natuurlijk wel een paar algemene dingen erover zeggen.

Wat de koemelkallergie betreft: dat kán wel (hoewel de leeftijd er eigenlijk tegen pleit), maar heeft ze ook huidafwijkingen of luchtwegklachten? Meestal heb je bij koemelkallergie namelijk niet alleen klachten van het maagdarmkanaal maar ook van de huid of de luchtwegen. Krijgt ze overigens daadwerkelijk helemaal geen melkprodukten meer? Dus bijvoorbeeld ook geen kaas of chocolade?

Van een allergie kun je best moe worden, als je veel moet krabben, of als de allergie niet goed onder controle is, waardoor er misschien onvoldoende voedingsstoffen worden opgenomen. Ik begrijp dat de diëtist het dieet toch wil proberen, om zeker te zijn dat het wel of geen koemelkallergie is.

Ik weet niet wat u bedoelde met 'een algemene bloedtest', maar bij moeheid en wit eruit zien, zou ik in ieder geval wel het Hb-gehalte willen weten. Als dat te laag is, zou ze bloedarmoede (anemie) kunnen hebben.

Moeheid kan echter nog vele andere oorzaken hebben, eigenlijk te veel om op te noemen en dus te veel om allemaal tegelijk te testen.

Wat ik bij uw dochter wel zou laten nakijken (als het dieet onvoldoende helpt), is of ze geen coeliakie heeft. Coeliakie is een overgevoeligheid voor gluten (een groep eiwitten die voorkomt in tarwe, rogge, gerst, spelt, en mogelijk ook in haver). Daardoor wordt de darmwand aangetast, met als gevolg dat voedingsstoffen minder goed worden opgenomen in het lichaam.

Symptomen van coeliakie bij kinderen kunnen zijn:

  • vettige ontlasting;
  • opgezette buik;
  • platte billen;
  • matige groei;
  • humeurigheid.

De eerste stap is dan om het bloed te testen op antistoffen. U kunt dit bespreken met uw huisarts! Sterkte.

Lees ook: