6 mei 2005 door Sanderijn van der Doef

Mijn dochter is net 9 jaar. Is dat niet veel te jong voor flirten en liefdesverdriet?

Mijn dochter van net 9 jaar is sinds een maand of drie enorm geïnteresseerd in jongens. Vooral oudere jongens. Overal kijkt ze of ze leuke jongens ziet, en ze flirt met ze.

Ook qua gedrag is ze veranderd, pubergedrag. Ze heeft ook al een paar keer verkering gevraagd want ze was enorm verliefd en ze heeft echt liefdesverdriet gehad toen die jongen geen verkering wilde. Ze was echt enorm verdrietig.

Is ze niet veel te jong om zo met oudere jongens te flirten en te jong voor zoveel verdriet op liefdesgebied?

Antwoord

Het lijkt erop dat uw dochter begonnen is met de eerste stappen van de puberteit. Bij de meeste meisjes begint dat rond het 10e jaar. Met 9 jaar is uw dochter dus wel een beetje aan de vroege kant, maar dat kan best.

Die 'eerste stappen' komen op het moment dat er sprake is van de juiste verhouding tussen lengte en gewicht. Er begint dan een soort inwendig motortje te draaien, dat allerlei processen op gang brengt, beginnend in de hypothalamus (een deel van de hersenen). Vervolgens gaat het lichaam geslachtshormonen produceren.

Allerlei veranderingen

Zodra het lichaam start met de productie van geslachtshormonen, gaan er ook aan de buitenkant van het lichaam allerlei veranderingen plaatsvinden. Bij een meisje beginnen de borsten te groeien (beginnend bij de groei van de tepels), de eerste oksel- en schaamharen gaan verschijnen, en op een gegeven moment groeit het kind ook in de lengte. Tenslotte zal ze gaan menstrueren.

Dit hele proces van lichamelijke veranderingen neemt bij een meisje ongeveer 3 jaar in beslag, beginnend bij de groei van de tepels en eindigend met de eerste menstruatie.

Ik weet niet of u aan uw dochter al de eerste kenmerken kunt zien. Maar als dat het geval is, dan kunt u zo'n beetje uitrekenen wanneer ze voor het eerst zal menstrueren (ongeveer 3 jaar later).

Gevoelens en gedrag

De productie van de geslachtshormonen leidt er ook toe dat kinderen in hun gevoelens en gedrag gaan veranderen. De geslachtshormonen zorgen voor een toename van seksuele gevoelens. Dat betekent dat ze belangstelling krijgen voor jongens (en soms ook meisjes) en voor seks. Bij uitstek dus het juiste moment om weer wat seksuele voorlichting te geven!

Het gedrag van uw dochter lijkt dus in alles op een beginnende puberteit. En dan kunnen haar gevoelens behoorlijk heftig worden. Haar flirt-gedrag heeft daar ook mee te maken. Juist daarom is het goed om nu met haar te praten over 'wensen en grenzen' en de reacties die haar gedrag kunnen uitlokken bij oudere jongens. Daar is ze zich op deze leeftijd namelijk nog nauwelijks van bewust.

Al met al is ze duidelijk aan het experimenteren, en dat vereist bijsturing (zonder al te veroordelend te zijn) van uw kant.