18 juni 2004 door Joanna Sandberg

Mijn dochter misdraagt zich bij herenbezoek. Hoe moet ik daarmee omgaan? (9 jr)

Mijn dochter (9) misdraagt zich 's avonds als ze hoort te slapen en er mannelijk bezoek bij mij is. Met "mannelijk bezoek" bedoel ik dan niet (alleen) minnaars maar ook gewoon kennissen en vrienden.

Ze heeft geen band met haar vader, die is vanaf de zwangerschap uit beeld. De enkele keren dat ze hem gezien heeft, waren toevallig op straat en 9 van de 10 keer niet positief omdat hij agressief naar mij toe reageerde.

Toen ze ongeveer 4 jaar oud was, heb ik twee jaar lang een relatie gehad met een man, met wie we ook een tijd samenwoonden. De relatie is stukgelopen maar we hebben nog af en toe contact. Mijn dochter kon (en kan) het uitstekend met hem vinden en is hem echt gaan zien als vader-figuur.

Sinds die laatste relatie is het probleem ontstaan. Als er bezoek is, gaat ze liggen roepen, komt ze haar bed uit, doet zelfs hysterisch, en gooit ze met dingen. Op allerlei manieren zoekt ze aandacht, maar op een zeer negatieve manier. Het is alsof ze voelsprieten heeft, want ook al slaapt ze, ze wordt altijd wakker als er mannelijk bezoek is. Ik leg de nadruk op "mannelijk", omdat ze bij vrouwen geen problemen maakt.

Ik ben ten einde raad. Ik heb alles al geprobeerd: praten, straffen, geen bezoek meer laten komen na haar bedtijd, maar niets helpt. Geen bezoek meer laten komen vind ik eigenlijk geen optie, want ik ben nog jong en ik heb ook een eigen leven.

Graag zou ik wat adviezen krijgen hoe hiermee om te gaan. En natuurlijk een eventuele diagnose waar dit gedraag vandaan komt. Want als je dat weet, begrijp je het waarschijnlijk al een stuk beter. Nu raak ik alleen maar geïrriteerd en verlies ik steeds sneller mijn geduld. De frustraties stapelen zich op.

Antwoord

Uw dochter kan geen onderscheid maken tussen (mannelijke) kennissen, vrienden en minnaars, maar wel tussen mannen en vrouwen. Bij bezoek van vrouwen slaapt zij gewoon door. Maar als er een man is, dan gaan haar voelsprieten recht overeind staan, en zou ze er het liefst voor zorgen dat die man weggaat en nooit meer terugkomt. Dat is een kinderlijke wens, die goed te begrijpen is.

Uw dochter wil u het liefst voor zichzelf alleen hebben, en ze duldt geen man of mannen die ook aandacht willen van haar moeder. En mogelijk méér dan alleen aandacht. Misschien wil zo'n man zelfs een relatie. Een relatie kan betekenen dat ze wéér een stiefvader krijgt. Waarschijnlijk is zij heel loyaal aan haar stiefvader, die zij als een vaderfiguur is gaan beschouwen. En waarschijnlijk wil ze absoluut geen man in huis die de plek van haar stiefvader gaat innemen.

Ik hoop trouwens dat ze haar stiefvader nog wel regelmatig ziet, aangezien hij heel belangrijk voor haar is.

Veiligheid

Daarnaast is het goed mogelijk dat het bezoek van verschillende mannen aan u – haar moeder – een onveilig gevoel geeft. Ze weet niet wie er allemaal over de vloer komen. Ze ligt in bed te luisteren wie er komt. Door uit bed te komen, kan zij dus ook zien wie of welke man er op bezoek is.

U heeft gelijk dat u een eigen leven mag leiden. Maar ik zou u toch aanraden om uw leven zo in te richten dat uw dochter zich wel veilig voelt. Daarvoor heb ik twee tips.

Twee tips

Ik wil besluiten met twee tips; de eerste voor de omgang met gewone vrienden en kennissen, de tweede voor de omgang met minnaars.

  • Als u een vriend of mannelijke kennis uitnodigt, is het verstandig om hem bij u te laten eten. Want door met zijn drieën te eten, krijgt uw dochter de kans om deze man te leren kennen.
  • Als u een avond amoureus wilt doorbrengen, dan raad ik u aan om voor een aardige, vaste oppas te zorgen, en zelf naar de man in kwestie toe te gaan. Voor uw dochter zijn verschillende (en onbekende) minnaars van haar moeder namelijk zeer verwarrend.