Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

8 juni 2007 door Henk Boeke

Mijn dochter overweegt de omgangsregeling te staken. Wat kan ik daaraan doen? (12 jr)

Wat kan ik doen aan (een beginnende vorm van) ouderverstoting? Ik ben een vader van een dochter en een zoon en ik ben inmiddels 7 jaar gescheiden. Mijn dochter is bijna 12 en ze geeft nu de eerste signalen dat ze niet meer naar me toe wil komen in de weekenden (eens in de 14 dagen). We doen altijd leuke dingen gezamenlijk, dus daar kan het niet aan liggen.

Mijn ex-vrouw is zeer dominant en overheersend, waardoor ik na jaren getrouwd te zijn geweest, niet meer verder met haar kon leven. Ik ben bang, en heb daar ook aanwijzigingen voor, dat mijn dochter geïndoctrineerd wordt door mijn ex-vrouw. Hoe kan ik dit proces stoppen?

Antwoord

Uw dochter komt in de puberteit en krijgt het nu dus nóg moeilijker dan ze het al had (vanwege de scheiding). Dat kan dus leiden tot heftige confrontaties en rigoureuze beslissingen.

Het beste wat u kunt doen, is:

  • gewoon open met haar erover praten;
  • vragen waarom ze niet meer wil komen;
  • en samen kijken wat daaraan te doen valt.

Houd uw ex-partner absoluut erbuiten in zo'n gesprek, want dat kan alleen maar tegen u werken. Uw dochter voelt zich namelijk al groot, en wil dus persoonlijk aangesproken worden op haar eigen keuzes. Hoe meer u suggereert dat haar moeder haar wel zal indoctrineren, hoe minder uw dochter zich door u voor vol voelt aangezien. Terwijl dat toch is wat ze wil.

Dat betekent óók dat u op deze leeftijd niet meer kunt volstaan met "leuke dingen doen". Bij jongere kinderen gaat dat nog wel, maar nu is het moment gekomen dat u ook belangstelling moet tonen voor de dingen waar ze mee bezig is, en dat u laat zien dat u verschrikkelijk goed naar haar kunt luisteren.

Trap dus niet in de val dat u gaat proberen om haar ervan te overtuigen dat ze moet blijven komen, maar 'verleid haar' om te blijven komen (door haar serieus te nemen, haar te prijzen en te waarderen, belangstelling en begrip voor haar te tonen, goed naar haar te luisteren, enzovoorts.)

Mocht het allemaal toch niet lukken, maak uw dochter dan duidelijk dat u haar beslissing respecteert, maar dat u absoluut en altijd beschikbaar voor haar blijft. Soms kunnen pubers heel onaardig doen tegen hun ouders, maar in hun hart vinden ze het altijd heerlijk wanneer ze weten dat ze tóch bij hen terecht kunnen. Alleen kan het moeilijk voor ze zijn om dat ook expliciet te zeggen.

Nog enkele opmerkingen tot slot:

  • U vertelde niet of u in een andere stad woont dan uw dochter, maar het kan natuurlijk ook zijn dat ze in het weekend gewoon liever in haar eigen woonplaats blijft om leuke dingen te doen met vrienden of vriendinnen. Dat heeft niets te maken met ouderverstoting, maar is gewoon des pubers, en passend bij de leeftijd.
  • Vanaf 12 jaar hebben kinderen weliswaar het recht om hun ouders niet meer te zien, maar u hebt als vader ook rechten (op grond van de omgangsregeling). In het uiterste geval kan een rechter bepalen welke van die twee rechten het zwaarste weegt. De rechter zal dan het kind horen, en proberen uit te vinden of het echt de wens van het kind is, of dat de ex-partner druk uitoefent. Meer hierover leest u in ons artikel Omgangsrecht en omgangsregelingen.
  • We krijgen altijd veel signalen van vaders die het vertrouwen in de Nederlandse rechtsgang volledig verloren hebben, omdat de rechter de rol van de moeder tóch niet goed zou beoordelen. Daarom adviseren wij altijd om terughoudend te zijn met juridische stappen, en zo goed mogelijk te blijven communiceren met het kind en de ex-partner.