18 maart 2011 door Fleur de Lorijn

Mijn dochter plast naar voren. Is dat normaal? (3 jr)

Mijn dochtertje van net 3 is overdag volledig zindelijk. Ze plast netjes op de wc, met een krukje voor een goede houding, en een wc-brilverkleiner.

De verkleiner hebben we voorzien van een 'piemelplaat', want als mevrouw rechtop zit, plast ze vrijwel altijd over de bril heen, of anders recht tegen de binnenkant van de verkleiner. De enige manier om dit te voorkomen, is haar half in de wc laten zakken. Dan plast ze redelijk naar beneden.

Kan het zijn dat er iets mis is met de opbouw van haar plasbuis, of komt dit vaker voor?

Antwoord

We zien wel vaker dat meisjes naar voren plassen, in plaats van naar beneden. En vaak komt dit inderdaad door een – minimale – anatomische afwijking van de plasbuis.

Meestal hebben (of ontwikkelen) deze meisjes vaker urineweginfecties en/of incontinentie-problemen dan meisjes die naar beneden plassen. Uw dochter heeft daar op dit moment gelukkig (nog) geen last van.

Ik kan me echter wel voorstellen dat het hinderlijk is dat ze altijd de bril nat-plast. Dat lijkt me dan ook een goede reden om een afspraak te maken – via de huisarts – bij een kinder-uroloog. Die kan nagaan of het operatief gecorrigeerd moet worden. Dit is overigens een kleine ingreep.

Lees ook: