Weet jij wat je baby nodig heeft? Minder stress met dé ouderschapscursus

30 juni 2006 door Nanny Gortzak

Mijn dochter valt na 10-15 minuten in slaap aan de borst. Is dat een probleem? (3 wkn)

Mijn dochter is 3 weken oud. Ze drinkt ongeveer 10-15 minuten aan de borst en valt daarna in slaap. Ik krijg haar dan ook niet meer zo wakker dat ze weer verder drinkt. Is dit een probleem, of is dit een drinkgedrag dat bij haar hoort?

Ze weegt nu 3 kilo (geboortegewicht 2700 gram) en is verder heel tevreden. Overdag drinkt ze om de 2½ à 3 uur en 's nachts zit er ongeveer 5 uur tussen de voedingen. Ze meldt zichzelf voor de voedingen.

Antwoord

Gezien de goede groei van uw dochter en gezien het feit dat zij zichzelf meldt voor een voeding, is er waarschijnlijk niets bijzonders aan de hand. Het ziet er inderdaad naar uit dat dit drinkgedrag bij haar hoort.

In slaap vallen aan de borst

Gedurende de eerste weken kunnen baby's makkelijk in slaap vallen aan de borst. Soms wordt een baby nog weer wakker na een verschoning of zomaar na een kort slaapje, waarna de andere borst aangeboden kan worden. Maar als uw dochter netjes blijft groeien, dan is het niet erg als ze maar zo kort aan één borst drinkt.

Het kan zijn dat zij als zij wat ouder wordt, wel nog aan de tweede borst wil drinken. Ook dat is normaal. Als u uw dochters verzoek om drinken opvolgt, dan komt zij niets te kort. U kunt zelf zien aan de luiers of u nog op het goede spoor zit. Hieronder zal ik dat toelichten.

Luiers

Normaal krijgt een baby zo'n vier tot zes flink zware wegwerp-plasluiers per 24 uur. Tot een leeftijd van 4 tot 6 weken heeft een baby ook nog meerdere malen per dag ontlasting. Het ontlastingspatroon kan na deze tijd veranderen en een baby kan dan makkelijk een aantal dagen overslaan. De plasluiers mogen dan niet in hoeveelheid afnemen.

Blijft uw dochter tevreden, en groeit ze ook netjes volgens haar eigen lijn, dan krijgt ze precies waar ze behoefte aan heeft.

Probeer het in slaap vallen vóór te zijn

Als u twijfelt of uw dochter voldoende drinkt, dan kunt u proberen om haar van de borst af te nemen voor een boertje of een schone luier, vóór het moment dat zij in slaap valt.

Meestal merk je dit aan het zuigritme, dat trager wordt. Even laten boeren en de tweede borst aanbieden zorgt er dan voor dat het kind nog iets meer drinkt. Meestal hebben baby's dan weer even een hernieuwde interesse, waardoor ze ook weer even wat wakkerder blijven.

Het is dus belangrijk om het moment waarop ze in slaap valt, voor te zijn.