Sneller herstellen na de bevalling: 7x tips om je te helpen!

14 september 2007 door Lissy de Ridder

Mijn dochter wil geen fles meer en geen groentehapje. Wat nu? (8 mnd)

Mijn dochtertje is nu ruim 8 maanden. Ze eet goed haar pap en fruit, maar uit de fles drinken gaat steeds minder goed. En het potje groente wil ze helemaal niet meer. Alleen vis of iets met wortel zonder aardappel gaat er soms in.

Ook heeft ze last van haar tandjes, lijkt het wel. Heeft dit er iets mee te maken? En wat moet ik doen zodat ze ook de vitaminen van groente binnenkrijgt?

Antwoord

U vertelde dat uw dochter haar fles steeds minder goed drinkt en haar potje groente niet wil eten. Het krijgen van tandjes heeft hier waarschijnlijk niet zo veel mee te maken. Maar wat dan wel?

De fles

Om te beginnen de fles. Ik kan me wel voorstellen dat uw dochter daar niet zo'n zin meer in heeft, met 8 maanden. En terecht. Het ene kind houdt het langer vol dan het andere, maar op een gegeven moment zal er toch overgeschakeld moeten worden naar drinken uit een tuitbeker of een gewone beker.

En bovendien: als je te lang doorgaat met flesvoeding, is er een verhoogd risico op tandbederf en schakelt een kind niet over op een 'volwassen' slikmechanisme.

Groente

Dan het weigeren van groente. Dat is normaal. Bij de meeste kinderen staat groente onderaan de lijst van wat ze lekker vinden (producten met veel suiker en vet staan bovenaan). Daar kun je echter wel wat aan doen.

Onderzoek heeft aangetoond dat het regelmatig aanbieden van een bepaalde smaak ervoor zorgt dat kinderen daaraan gaan wennen. Op een gegeven moment gaan ze het steeds meer eten, en gaan ze het ook steeds lekkerder vinden.

Overigens zou ik zeker ook verse groente aanbieden en niet alleen groente uit een potje. Potjes-groente heeft een zoete smaak en is zó fijn gepureerd dat het kind nauwelijks meer kan overschakelen naar zelf bereide groente.

Advies

Al met al zou ik u dus het volgende willen adviseren:

  • flesvoeding: dring niet aan en schakel over naar een (tuit)beker;
  • groente: houd vol bij het aanbieden van groente (voor de gewenning) en geef liever verse groente dan groente uit een potje.
Lees ook: