Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

28 maart 2003 door Nanny Gortzak

Mijn kind groeit niet goed. Wat nu? (23 wkn)

Al sinds enkele weken heb ik het gevoel dat mijn zoontje Luka niet goed groeit. Hij is nu 23 weken, weegt 7175 gram en is 65,5 cm.

Hij is minder gaan groeien vanaf 12 weken. Voor die tijd ging het soms wel met 380 gram per week. In de afgelopen 11 weken is hij 775 gram gegroeid. Gemiddeld dus maar 70 gram per week.

Hij drinkt ook heel kort, omdat hij snel afgeleid is. Bijvoorbeeld door zijn zus van 2½. 's Avonds voed ik op de slaapkamer. Dan drinkt hij beter, maar overdag kan dat niet.

Hij is wel heel tevreden. Zijn plasluiers zijn nooit echt heel zwaar: hij plast ongeveer 500 cc per dag. Ik voed volledig op vraag, wat neerkomt op 6 à 7 voedingen per dag (inclusief de nachtvoeding).

Ik doe al aan borstcompressie en wisselvoeden. Ik werk ook 2 dagen per week. Na die dagen moet ik voor mijn gevoel ook altijd weer de productie opvoeren (ik kolf 3 maal per dag als ik werk; ongeveer 300 cc totaal).

Mijn vraag: kan ik met deze groei gewoon tevreden zijn, of moet ik er iets aan doen? Bijvoorbeeld starten met fruit en groente? Luka geeft wel aan dat hij daaraan toe is; hij kijkt het eten uit onze monden!

Antwoord

U maakt zich zorgen over de groei van uw zoon, en vraagt zich af hoe u wat voeding betreft verder moet. Wat het eerste punt betreft: die geringe groei is minder alarmerend dan hij lijkt.

Groei neemt af na 3 maanden

Tijdens het eerste jaar is de groei van baby's niet voortdurend hetzelfde:

  • gedurende de eerste 3 maanden groeit een gezonde baby, die op tijd geboren is, meestal tussen de 90 en 200 gram per week;
  • na die eerste 3 maanden neemt de groei iets af, tot ongeveer 70 à 150 gram per week.

Op basis van deze gegevens ziet de groei van uw zoon er prima uit. Als hij verder blij en gezond is, en zich goed ontwikkelt, dan is er geen reden om bezorgd te zijn.

Oplossingen voor snel afgeleide baby's

Verder geeft u aan dat uw zoon niet altijd even goed drinkt, omdat hij snel wordt afgeleid. Dat is een bekend probleem, met baby's van deze leeftijd.

Voeden in de slaapkamer, zoals u 's avonds doet, helpt inderdaad. Een andere mogelijkheid is voeden als hij slaperig wordt, of nog een beetje slaperig is na een dutje.

Hoewel voeden op vraag het beste werkt, kunt u misschien gebruik maken van de momenten dat uw oudere dochter verdiept is in haar spel, of even slaapt, om uw zoon de borst aan te bieden. Misschien kunt u dan voeden in een rustig hoekje van de kamer, of even rustig op het grote bed.

Probeer ook om zo vaak mogelijk even tussendoor kort aan te leggen. Baby's die snel afgeleid zijn, willen toch wel drinken als de gelegenheid zich voordoet. Aan de moeder is dan de taak om die gelegenheid vaak te bieden.

Fruit of groenten?

Verder vraagt u zich af of u al met fruit of groenten zult beginnen. Hij is nu 23 weken, oftewel bijna 6 maanden. In principe zou het dan best kunnen; zijn spijsverteringssysteem kan het vanaf nu aan. (Daarvoor niet. Dat is ook niet erg, want in de regel kunnen baby's minimaal zes maanden op volledige borstvoeding leven.)

De introductie van groenten en fruit dient om te leren eten, en biedt ook wat extra ijzer.

De behoefte aan ijzer kan in het tweede halfjaar toenemen, omdat de reserves in de baby opraken. Sommige baby's willen meteen al flink eten, andere baby's wennen heel rustig aan steeds grotere hoeveelheden vast voedsel. De meeste baby's zullen geleidelijk aan meer gaan eten, en minder aan de borst gaan drinken.

Het is niet te voorspellen of uw zoon met de start van vaste voeding harder gaat groeien. Een gezonde baby zal zelf aangeven hoeveel hij wil eten, zolang de moeder gezond voedsel presenteert. Daarmee regelt een baby ook zijn eigen groei.