27 april 2007 door Frea Kruisinga

Mijn kind is opgenomen geweest en drinkt nu niet meer goed. Is dat zorgelijk? (1 jr)

Ons zoontje van 1 jaar is net twee weken in het ziekenhuis geweest door een longontsteking. Tijdens zijn verblijf kreeg hij ook nog eens buikgriep (rotavirus) en vervolgens waterpokken. In het ziekenhuis kreeg hij voedsel via een sonde.

Sinds zijn buikgriep (opgelopen in de tweede week van zijn verblijf) wilde hij nauwelijks meer drinken. De buikgriep is nu gelukkig voorbij; hij eet weer gewoon, spuugt niet meer en heeft geen diarree meer.

Hij drinkt maximaal 60cc 's ochtends. We zorgen dat hij door middel van fruit, pap en andere voeding voldoende vocht binnenkrijgt. Het lijkt echter wel of hij een aversie heeft ontwikkeld voor drinken.

Kunnen we ervan uitgaan dat die aversie tegen drinken tijdelijk is? En hoe pakken we dit het beste aan?

Antwoord

Zo te zien heeft uw zoontje de laatste weken veel te verduren gehad. Hij is gewoon flink ziek geweest, en heeft ook nog eens drie aandoeningen achter elkaar doorgemaakt.

Hij is opgenomen geweest, wat op zich al een indrukwekkende ervaring is, en hij heeft sonde-voeding gehad, waarbij hij een tijdje via een slangetje door zijn neus is gevoed. In ieder geval zal hij gewoon tijd nodig hebben om weer in het ritme van thuis te komen, en misschien hij moet hij zelfs nog verder herstellen.

Gelukkig eet hij wel gewoon. Met dingen als fruit, pap, en yoghurt is het inderdaad heel goed mogelijk om voldoende vocht binnen te krijgen. Als hij dan ook nog goed plast, dan weet je dat hij voldoende vocht binnen krijgt. Wacht het dan vooral rustig af.

Als hij tevoren een goed drinker was, zal dit wel weer goed komen. Dwing hem vooral niet en leg er ook niet te veel nadruk op dat hij goed zou moeten drinken. Doet u dat wel, dan wil dat nog wel eens averechts werken.

Lees ook: