Weet jij wat je baby nodig heeft? Minder stress met dé ouderschapscursus

22 mei 2002 door Nanny Gortzak

Mijn kind komt niet voldoende aan. Wat kan ik daaraan doen? (7 wkn)

Mijn zoon van 7 weken krijgt vanaf zijn geboorte borstvoeding. De afgelopen twee weken is hij maar 118 gram aangekomen; de borstvoeding is stilgevallen.

Op advies van het consultatiebureau wordt hij nu sinds drie dagen bijgevoed met Nutrilon premium (90 cc water en 3 scheppen poedermelk) nadat hij iedere 2 uur aan de borst wordt gelegd. Hij drinkt dan 5 minuten aan iedere borst en wordt daarna erg onrustig; begint aan de tepel te trekken en huilt overstuur.

Hoe krijg ik mijn borstvoeding weer op gang?

Antwoord

Om de borstvoeding te stimuleren, kunt u het volgende doen:

  • geef eerst beide borsten;
  • als uw zoontje nog niet tevreden is, geef dan nogmaals de eerste en dan de tweede borst;
  • probeer te wisselen als hij stopt met zuigen, voordat hij overstuur raakt.

Als u merkt dat het zuigen vermindert, kunt u met een hand om uw borst zachtjes in de borst drukken. Dit geeft vaak nog een extra toeschiet-reflex.

Flesvoeding na de borstvoeding

Na de borstvoeding kunt u de flesvoeding aanbieden. Geef dan precies zo veel dat uw kind in ieder geval na twee uur weer genoeg honger heeft om goed aan de borst te kunnen drinken. Dus niet te veel.

Nakolven

Na de voeding kunt u eventueel nog nakolven. Dat zullen maar kleine beetjes zijn, maar alle beetjes van de hele dag bij elkaar kunnen toch nog aardig wat opleveren. In ieder geval is het vaak voldoende om aan het eind van de dag als bijvoeding te dienen.

's Nachts voeden

Probeer uw zoontje (ook) 's nachts te voeden. Soms slapen langzame groeiers 's nachts door; voor de borstvoeding en voor de groei is het echter beter als er toch een of twee nachtvoedingen zijn.

Als u vóór de nacht afgekolfde melk geeft in plaats van poedermelk (die zwaarder verteert), is de kans groter dat uw zoontje wakker wordt.

U kunt ook een wekker zetten, en proberen of hij – al dan niet slapend – aan de borst wil.

Overige adviezen

Zorg in ieder geval voor voldoende eten en drinken voor u zelf, en rust voldoende.

Als u kiest voor bijvoeden en nakolven, dan is het handig om een beetje hulp in de buurt te hebben. Door een paar dagen intensief te voeden en te kolven, zal uw productie waarschijnlijk flink gestimuleerd worden. Het is handig om hier bijvoorbeeld het weekend voor te gebruiken, zodat uw partner u kan helpen met de bijvoeding en het schoonmaken van de kolfspullen.

Om te zien of deze werkwijze effect heeft, en om te zien of uw zoontje voldoende voeding krijgt, kunt u hem na een paar dagen (laten) wegen. Komt hij aan, dan kunt u op de ingeslagen weg doorgaan om uw productie te verhogen. Komt hij niet aan, dan dient de hoeveelheid bijvoeding aangepast te worden.

Verder verdient het aanbeveling om contact te zoeken met een lactatiekundige, om na te gaan hoe uw zoontje aan de borst drinkt. Ook kan zij u bijstaan bij het stimuleren van de melkproductie en het bijvoeden van uw zoontje.