27 februari 2004 door Lya Mac Donald

Mijn kind vindt het KDV verschrikkelijk. Kan ik achteraf nog een wen-periode beginnen?

Mijn dochtertje van 1 jaar gaat sinds een maand twee dagen naar het kinderdagverblijf. Dat is echter steeds weer een drama. Ze gaat steeds eerder huilen; nu al bij het inrijden van de straat. Als we daar aankomen, huilt ze heel hard en dat is ook moeilijk voor mij. Ik laat haar daar dan achter bij een mevrouw die ze wel oké vindt, en een jongen die ze vreselijk vindt. Als hij haar aankijkt, begint ze weer te brullen en als de mevrouw het klasje uitloopt, begint ze ook weer.

Door de dag heen heeft ze ups en downs, maar al met al huilt ze verschrikkelijk veel. Ze heeft de afgelopen maand al meer gehuild dan het hele afgelopen jaar. In principe is het een vrolijke en gezellige meid, maar niet als ze daar is geweest. Dan is ze erg down.

Help! Wat kunnen we doen? Is het misschien een idee om die twee volle dagen alsnog op te bouwen, dus eerst een ochtendje en dan geleidelijk aan langer? Die mogelijkheid is er wel in mijn werk-situatie.

Antwoord

Uw dochtertje moet heel erg wennen op het kinderdagverblijf, en dat valt haar zwaar. Het is inderdaad een goed idee om het wennen alsnog op te bouwen.

U vertelt dat uw dochtertje een gezellige meid is en dat ze de mevrouw van de opvang wel okee vindt. Het wennen verloopt echter moeizaam. Dan moet je daar dus iets aan doen (hoewel het soms van het ene op het andere moment toch opeens goed blijkt te gaan).

Een goed opgebouwde wen-periode is van groot belang

Wanneer het wennen moeilijk gaat, is dat vrijwel altijd terug te voeren op het feit dat er geen rekening is gehouden met een echte wen-periode. Een goed opgebouwde wen-periode is van groot belang.

In de wen-periode gaat het om het opbouwen van een vertrouwensrelatie. In de regel wordt de verblijfsduur per dag uitgebreid. In uw geval kan inderdaad met een ochtendje worden begonnen en kan het geleidelijk langer worden. Op deze manier krijgt uw dochtertje de kans om een eigen plekje in de groep te vinden en kan ze met de andere kinderen vertrouwd raken.

Opnieuw opbouwen

Het is dus raadzaam om het wennen opnieuw op te bouwen. Veel kinderdagverblijven hebben overigens een wen-beleid op schrift staan; u kunt daarnaar vragen.

Zorg er in ieder geval voor dat u goed met de leidsters overlegt over het inrichten van de nieuwe wen-periode.