5 december 2003 door Lya Mac Donald

Mijn kind wil niet meer naar de crèche. Wat moet ik doen? (3½ jr)

We hebben een meisje van 3½ en een tweeling (jongen en meisje) van 1. Ik werk drie dagen per week en de kinderen zijn steeds naar een kinderdagverblijf gegaan. Tot nu toe ging dat heel goed, maar nu wil mijn oudste niet meer.

Elke crèche-dag begint ze al hard te huilen als ze opstaat en dat blijft doorgaan totdat ze op de crèche is (waar het na een tijdje wel weer wat minder wordt). Ondanks het feit dat het huilen na een tijdje afneemt, maken ook de leidsters zich er wel ongerust over. Het is dus meer dan even huilen bij het afscheid (wat ze vroeger trouwens nooit deed).

Toen de tweeling geboren werd, heeft onze oudste een moeilijke tijd gehad. Ze heeft veel gehuild en de baby's vaak geslagen en omgegooid. Ik heb haar toen elke dag een mooie sticker laten plakken als ze de baby's een hele dag niet had aangevallen, en haar even op de gang gezet als ze het wel deed. Dat werkte heel goed en ze speelt nu graag met ze.

Nu gaat de tweeling naar een andere crèche. Omdat onze oudste al bijna naar school gaat, hebben we besloten haar op de oude crèche te laten. Zou dat ermee te maken hebben, en is het dan een goed idee om haar toch over te plaatsen? Of is er iets anders wat ik kan doen?

Antwoord

U schrijft dat u uw dochtertje op haar oude crèche heeft gelaten, omdat ze al bijna naar school gaat. Tot voor kort ging het heel goed, maar nu niet meer. Wat zou u kunnen doen?

Aangezien uw dochtertje bijna naar de basisschool gaat, is het inderdaad niet raadzaam om haar over te plaatsen. In een korte tijd zou ze dan te veel veranderingen meemaken.

Goede band

U vertelt dat ze een moeilijke tijd heeft gehad toen de tweeling werd geboren. Ze heeft veel gehuild en ze heeft de baby's vaak geslagen en omgegooid. Uw ondersteuning en stimulering werkten echter goed. Daardoor heeft ze een goede band met de tweeling gekregen.

Juist die goede band die ze met de tweeling heeft gekregen, speelt haar nu waarschijnlijk parten. Haar broertje en zusje zijn naar een andere crèche gegaan, en waarschijnlijk mist ze ze nu behoorlijk. Ze kan niet meer met ze spelen. Haar reactie hierop is erg negatief. Ze wil niet meer naar haar eigen crèche en begint hard te huilen als ze opstaat en blijft doorgaan totdat ze op de crèche is. Aandacht van u is nu van essentieel belang.

Afleiding

De leidsters maken zich er ook ongerust over. Vooral omdat uw dochter vroeger nooit huilde als ze naar de crèche ging. In principe weten de leidsters haar wel tot bedaren te krijgen en wordt het huilen wat minder.

Hoe kan dat? Waarschijnlijk door de afleiding. Tijdens haar verblijf op de crèche wordt uw dochter afgeleid door de spelletjes en de andere kinderen. Ook de positieve interactie met de leidsters zal daarbij van invloed zijn; daardoor voelt uw dochter zich veilig en vertrouwd. Al met al is het verblijf op haar oude crèche waarschijnlijk nog het beste van alle kwaden, en valt het te hopen (en misschien wel te verwachten) dat ze er nog een leuke tijd heeft.

Ik adviseer u dan ook om haar de komende maanden op de oude crèche te laten en tegelijkertijd goed contact met de leidsters te houden. Het is aan de leidsters om ervoor zorgen dat uw dochtertje nog een plezierige tijd tegemoet gaat.

Daarnaast kunt u uw dochtertje helpen door haar aandacht te geven, met haar te praten, en dingen met haar te doen die ze echt leuk vindt. Natuurlijk hoort de tweeling daar ook bij.