Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

7 oktober 2005 door Justine Pardoen

Mijn kinderen eten steeds minder en lusten steeds minder. Wat doe ik daaraan? (9 en 12 jr)

Ik heb jullie artikel 10 Tips voor het eten met kinderen gelezen en kom tot de conclusie dat ik eigenlijk al veel van die tips toepas. Toch zit ik met een probleem.

Het lijkt wel of mijn kinderen van 9 en 12 jaar steeds minder eten en lusten. Een bord met rijst of pasta krijg ik er nog wel in, maar er mag vooral geen saus overheen.

Ze eten van alles maar heel weinig. Ik geef ze nauwelijks tussendoortjes behalve fruit, maar ook dat helpt niet.

Hebben jullie misschien nóg een tip? Dwingen is ook geen oplossing want de sfeer aan tafel is dan om te snijden. Brood eten ze ook niet geweldig.

Antwoord

Als kinderen goed groeien en niet overdreven vaak ziek zijn, hoef je je in principe geen zorgen te maken. Maar leuk is het natuurlijk niet, als je kinderen alsmaar met lange tanden zitten te eten. Daarom kan ik me best voorstellen dat u er wat aan zou willen doen.

Mijn advies is desondanks om er niet al te veel aandacht aan te besteden, mits ze niet té weinig eten natuurlijk. En zo krampachtig geen tussendoortjes geven, dat lijkt me ook wat overdreven.

Probleem opgelost

Zoals gezegd: als er verder geen problemen zijn met de groei en als ze niet veel ziek zijn, dan is daarmee het probleem gewoon opgelost. Zo simpel is het echt. Waarschijnlijk gaan ze vanzelf weer meer eten tijdens groeispurts en straks als het weer wat kouder wordt.

Zolang u goed, gezond en voedzaam eten aanbiedt met veel afwisseling, kan er niets mis gaan.

Tussendoortjes

Ze mogen trouwens best tussendoortjes eten, zoals een pannenkoek of een kom soep als ze uit school komen. Of warme chocolademelk. Iets wat ze lekker vinden en wat ook lekker vult. Dan eten ze 's avonds gewoon weer, desnoods weinig.

Vraag hen ook eens waarmee u ze kunt verrassen na school, dan leren ze praten over wat ze echt lekker vinden. Ze moeten nu immers altijd eten wat de pot schaft, misschien dat ze daarmee hun eigen 'zin' wat onderdrukken.

Niet dwingen

Zoals u zelf al constateerde, is dwingen inderdaad niet zinvol (en ook niet mogelijk trouwens). Bovendien kweekt u daarmee een slechte verhouding met voedsel, wat op deze leeftijd gevaarlijk kan zijn.

Het kan overigens gebeuren dat kinderen (vooral meisjes) op deze leeftijd een eetstoornis ontwikkelen. Op zich is het dus wel goed dat u waakzaam blijft. Succes ermee!