2 februari 2007 door Sanderijn van der Doef

Mijn oudste zoon heeft mijn jongste zoon gedwongen tot seksuele handelingen. Wat moet ik doen? (7 en 13 jr)

Gister ben ik erachter gekomen dat mijn jongste zoon (7) seksueel 'lastig is gevallen' door mijn oudste zoon (13). Hij wilde zijn broertje door 'm onder druk te zetten dwingen z'n stijve penis in de mond te nemen. De oudste woont bij zijn vader, de jongste bij mij.

Ik ben hierdoor volkomen van mijn stuk. Uiteraard, zou ik bijna zeggen. Naast dat ik met beide gesprekken heb gehad, vraag ik me af hoe ik het vertrouwen kan herstellen, als dat überhaupt mogelijk is.

Kan ik ze ooit nog samen alleen laten? Moet ik hulp zoeken? Niemand van ons gezin (waaronder de oudste, dat heeft hij me verzekerd) heeft een incest-verleden.

Antwoord

Ik kan me voorstellen dat u geschrokken bent door deze ontdekking. Het zijn tenslotte allebei uw eigen kinderen. We kunnen hier niet meer van een gewoon onschuldig seksspelletje spreken.

Uw oudste kind is zes jaar ouder dan uw jongste en dat betekent dat hij daardoor veel meer overwicht heeft en dus veel meer macht heeft over het jongere kind. Die laatste heeft zich niet – of niet goed – kunnen verdedigen, waardoor de oudste hem ook nog eens onder druk heeft gezet.

Zo'n gebeurtenis, met dwang en intimidatie, kan een behoorlijke impact op het jongste kind hebben gehad.

Dwang

Wat uw oudste kind heeft gedaan, is reden tot enige zorg. Waarom deed hij dat bij zijn jongere broertje? Waarom dwong hij hem?

Kinderen die anderen dwingen tot seksueel gedrag, zoeken daarvoor vaak wat zwakkere kinderen uit (dus bijvoorbeeld een jonger kind). Het gedrag dat hij verlangde van zijn jongere broertje (een stijve penis in de mond nemen) kan hij overigens wel op internet gezien hebben, of op tv, laat op de avond.

Hulp voor beide kinderen

Ook zonder misbruik-verleden kunnen kinderen andere kinderen dwingen om dit soort dingen te doen. Eerlijk gezegd vind ik dat beide kinderen wel hulp kunnen gebruiken. Via uw huisarts zou u eens kunnen informeren naar een hulpverlener die gespecialiseerd is in kinderen en seksualiteit.

Daarnaast kunt u uw jongste zoon voorlopig extra veel liefde en aandacht geven. Hij is gekrenkt in zijn vertrouwen in zijn grote broer. Maar het blijft wel zijn broer, dus de relatie tussen de twee broers zou wel hersteld moeten worden. Misschien met behulp van een deskundige.

Positieve voorlichting

Uw oudste zoon moet heel goed duidelijk gemaakt worden dat het fout was wat hij gedaan heeft. Hij heeft behoefte aan goede positieve voorlichting, waarin duidelijk wordt uitgelegd dat seksualiteit iets is wat met liefde gepaard gaat, en niet met dwang.

Goede voorlichtingsboeken vindt u bij Product-informatie: seksuele opvoedingsboeken . U kunt een van de daar genoemde boeken samen lezen, of met hem laten bespreken door een deskundige.