Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

24 februari 2006 door Merit Tabbers

Mijn zoon heeft ADHD en gebruikt Concerta. Moet ik dat ook geven tijdens griep? (7 jr)

Mijn zoon (7 jaar) heeft ADHD en hij gebruikt daarvoor Concerta [een soort Ritalin die maar een maal daags ingenomen hoeft te worden - red.]. Als hij ziek is, vind ik het moeilijk om te bepalen of het geven van de Concerta zinnig is. Ik heb namelijk het idee dat hij zich met Concerta gemakkelijker overgeeft aan het feit dat hij ziek is en accepteert dat hij moet liggen. Maar slapen kan hij niet.

Zonder Concerta heeft hij meer de neiging om door te gaan met spelen, tot hij er bij neervalt. En dit bedoel ik dus letterlijk! Ik kan hem dan heel moeilijk op bed houden zonder dat er een constante strijd door ontstaat en/of hem non-stop aandacht te geven...

Overigens viel tijdens zijn laatste griepje op dat hij toch beter te motiveren was om te blijven liggen, hoewel hij evengoed de hele dag niet sliep. Toen had hij dus geen Concerta gehad. Misschien dat hij door het ouder worden beter gaat luisteren naar zijn lichaam.

Is er in het algemeen iets te zeggen over wel of geen Concerta tijdens de griep?

Antwoord

Concerta is een tablet met verlengde afgifte: gedurende 12 uur is deze stof werkzaam. Als er inderdaad nog steeds een indicatie is om dit middel te gebruiken (dat is iets wat u moet bespreken met degene die de Concerta heeft voorgeschreven), dan doet u er verstandig aan om het gewoon door te geven.

De achtergrond van mijn advies om door te gaan met toedienen, is dat zieke kinderen ook weer beter worden. Dan is het goed dat ze de werkzame Concerta-stof al in hun bloed hebben, zodat je eventuele 'problemen' vóór bent.