Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

27 september 2005 door Merit Tabbers

Mijn zoon is niet ziek maar moet alsmaar braken. Wat moet ik daarmee? (9 jr)

Mijn zoon van 9 heeft altijd al makkelijk kunnen overgeven. Nu gebeurt het de laatste tijd vaker dan voorheen. Meestal wordt hij niet lekker als hij ongeveer een kwartiertje op bed ligt en dan moet hij flink braken; zelfs als hij 's avonds heel weinig heeft gegeten. Daarna is hij het kwijt en gaat hij gewoon lekker slapen. De andere morgen kan hij ook weer gewoon eten.

Hij eet redelijk brood, maar warm eten is een stuk lastiger. Ook zijn broer van 13 heeft deze klachten, maar in iets mindere mate.

Allebei mijn zoons groeien goed en zijn niet overdreven vaak ziek. Wat moet ik hiermee?

Antwoord

Uw zoons hebben last van gastro-oesofageale reflux, kortweg reflux genoemd. Hierbij komt er maaginhoud terug in de slokdarm, wat heel hinderlijk kan zijn. Kinderen kunnen echter gewoon goed blijven groeien.

Soms wordt de reflux erger door bepaalde voedingsmiddelen, en soms zijn bepaalde houdingsveranderingen van invloed (bijvoorbeeld, zoals bij uw zoon, als hij gaat liggen).

Als de klachten te hanteren zijn, dan hoef je niet veel te doen. Als het toch te hinderlijk is, kun je via de huisarts een zuurremmer proberen (in eerste instantie).

Het is overigens wel van belang om je te blijven realiseren dat spugen ook een uiting kan zijn van een ander probleem, zoals gluten-intolerantie (coeliakie) of een infectie (zelfs een urineweg-infectie kan de boosdoener zijn). Er kan dan nog steeds sprake zijn van reflux, alleen is dat dan een zogenaamde 'secundaire reflux', oftewel een reflux die eigenlijk door iets anders wordt veroorzaakt.

Maar aangezien u niets vertelde over andere klachten, ga ik ervan uit dat het wel een (primaire) reflux zal zijn.

Mijn advies is hoe dan ook om contact met uw huisarts op te nemen, om dit verder te bespreken.