12 april 2002 door Sanderijn van der Doef

Mijn zoontje (5) wordt de viezerik van de buurt genoemd. Wat doe ik daaraan?

Mijn zoontje van 5 speelt met zijn buurjongen (ook 5) doktertje. Ze likken elkaars borst. Vorige jaar hebben ze elkaar aan de piemel gelikt en daar hebben wij toen wat van gezegd tegen onze zoon. De ouders van het buurjongetje reageerden heel heftig.

Nu is het weer gebeurd. Ik heb met mijn zoontje erover gesproken, net als vorig jaar. Toen vertelde hij dat hij dat had gezien van de grote buurjongens, die toen allebei 7 jaar waren.

Ik ben toen ook met die ouders gaan praten en dacht dat het daarmee was opgelost, maar die grote jongens zijn nu ook weer bezig en ik weet niet meer wat ik hiermee moet doen. Want mijn zoon wordt nou in de buurt bestempeld als viezerik en geen van de kinderen mag meer met hem spelen.

Antwoord

Tegen dit soort roddels uit de buurt is weinig te doen. Het enige wat nog zou kunnen, is dat u nog eens naar de ouders van 'de grote buurjongens' gaat om uit te leggen dat ze dit soort spelletjes beter niet kunnen doen in het bijzijn van kleinere kinderen.

Het is goed dat u er met uw zoontje over hebt gesproken. Maar probeer het verder te laten rusten. Als u al gezegd heeft dat u liever niet meer wilt dat hij dat doet met andere kinderen, dan is dat voldoende.

Geen schuldgevoelens

Uw kind moet in ieder geval geen schuldgevoelens overhouden aan dit soort spelletjes (en u ook niet). Het zijn namelijk vrij normale spelletjes die kinderen van die leeftijd (ook als ze 7 zijn) kunnen spelen en die horen bij hun seksuele ontwikkeling, inclusief het likken.

Als de buurt uw zoon bestempelt als 'viezerik', dan weet men blijkbaar weinig af van wat kinderen zoal doen op die leeftijd. Laat het rusten, is mijn advies. Over een tijdje zijn ze het weer vergeten.