Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

1 februari 2008 door Sanderijn van der Doef

Mijn zoontje van 8 lijkt al erg ver in zijn seksuele ontwikkeling. Hoe gaan we daarmee om?

Ik heb een zoontje van 8. Het lijkt erop dat hij al heel ver ontwikkeld is op het gebied van sex. Hij grijpt anderen in het kruis maar wat we laatst hebben meegemaakt ging echt te ver.

Ik zat met mijn man op de bank toen mijn zoontje zijn broek naar beneden deed en probeerde zijn piemel tegen mijn hand te doen. We hebben gezegd dat dat vies is en dat hij maar op zijn kamertje moet spelen. Hij had op dat moment een stijf piemeltje.

Zou hij al veel meer weten dan we denken? We zijn er heel erg van geschrokken. Ik hoop dat u ons kunt helpen.

Antwoord

Uw zoontje is bezig zijn seksuele gevoelens te ontdekken, wat heel normaal is op zijn leeftijd. Hij is nu bezig te onderzoeken op welke manieren hij dat lekkere, spannende en opwindende gevoel kan krijgen.

U en uw man zijn ervoor om hem te leren dat zo'n gevoel heel normaal is, maar dat het in onze maatschappij niet zomaar getoond kan worden. Dus plompverloren iemand in het kruis grijpen, of je broek naar beneden doen om je blote stijve piemeltje tegen de hand van je moeder te leggen, zijn dingen die misschien wel spannend zijn, maar niet zomaar kunnen.

Goed uitleggen

Jammer dat u hem gezegd heeft dat dit vies is. Daarna heeft u hem ook nog naar zijn kamertje gestuurd, waardoor hij er helemaal niets meer van begrijpt. Wat hij hiervan onthouden heeft, is: "Het is vies en mamma is boos." In feite heeft u hem gezegd dat een gevoel dat normaal is voor zijn leeftijd, slecht en stout is. Dat is niet handig.

Beter zou het zijn om hem de volgende zaken goed uit te leggen:

  • dat het gevoel dat hij krijgt bij een stijf piemeltje normaal is, maar ook privé;
  • dat andere mensen het niet altijd leuk vinden om dat te zien of er iets van te merken;
  • dat hij niet zomaar iemand mag aanraken in zijn of haar kruis, en dat anderen dat ook niet zomaar bij hem mogen doen.

Zomaar zijn stijve piemel tegen de hand van iemand anders leggen vinden mensen ook niet leuk. U schrok ervan en daarom reageerde u zo heftig. Leg hem uit dat hij best aan zijn piemel mag komen op zijn eigen kamer, maar niet zomaar ongevraagd bij andere volwassenen of kinderen.

Seksuele voorlichting

Of hij al meer weet (over seksualiteit, neem ik aan?) dan u denkt, kan ik helaas niet zeggen. Dat weet ik gewoon niet. Maar u zou het hem gewoon zelf eens kunnen vragen.

Met 8 jaar is hij in ieder geval wel op een leeftijd dat hij best wat seksuele voorlichting kan gebruiken. Net als vorige week kan ik daarvoor de volgende boekjes aanraden die ik hierover geschreven heb:

  • " Ik vind jou lief" voor 3 tot 7 jaar
  • "Ben jij ook op mij?" voor 7 tot 11 jaar

Het zou goed zijn als u samen met hem hier stukjes uit leest. Zo komt u er ook achter wat hij inmiddels wel en niet weet.

Succes ermee!