Sneller herstellen na de bevalling: 7x tips om je te helpen!

25 februari 2011 door Fleur de Lorijn

Moeilijk poepen, met huilen en krampjes - wat kunnen we doen? (3½ mnd)

Mijn zoontje van 3½ maand heeft wel zachte ontlasting maar het kost hem heel veel moeite om het eruit te krijgen. Het gaat gepaard met heel veel huilen en krampjes.

Hij krijgt Neocate en Nutriton want anders spuugt hij zijn voeding weer uit. Verder heeft hij van de kinderarts lactulose-siroop gekregen maar dat mag niet baten.

Wat kan ik nog doen om hem te helpen, want het is heel zielig om te zien.

Antwoord

Zo te zien heeft uw zoon last van obstipatie (verstopping). Je spreekt van obstipatie bij baby's als ze een of meer van de volgende symptomen hebben:

  • een lage ontlastingsfrequentie;
  • harde ontlasting;
  • rood aanlopen en huilen rond het moment van ontlasten.

Bij uw zoon is er weliswaar geen sprake van harde ontlasting, en of de frequentie van ontlasten laag is vertelde u niet, maar hij heeft in ieder geval wel moeite met poepen en dat is voldoende om van obstipatie te spreken.

In 95% van de gevallen is er geen lichamelijke oorzaak te vinden. Soms gaat het beter met speciale zuigelingenvoeding, zoals Friso Comfort of Nutrilon Omneo, maar dat werkt lang niet altijd. Als dit soort voedingen niet voldoende helpt, moet je gaan starten met laxeermiddelen, zoals lactulose, of zakjes met poeder (zoals Forlax of Movicolon junior, met macrogol als werkzame stof).

Vroeger gaven we bij de jongste kinderen alleen lactulose, maar de laatste tijd geven we ook steeds vaker de zakjes.

De krampen die u beschreef, kunnen komen doordat de obstipatie nog niet voldoende behandeld is (een opstopping in de darmen geeft krampen). We zien echter ook wel krampen als bijwerking van de lactulose. Dat maakt het dus lastig!

Wat kun je doen:

  • de dosis lactulose verhogen, met het idee dat hij onderbehandeld is;
  • of overstappen naar de zakjes (met macrogol-middelen).

Ieder kind heeft een andere dosering nodig bij laxeermiddelen. Je moet dus zoeken naar het juiste evenwicht. Het doel bij uw zoon is pijnloos ontlasten. U kunt dit het beste overleggen met uw huisarts.

Tenslotte nog dit. Kennelijk is er ook sprake van een koemelkeiwit-allergie (omdat u Neocate geeft) en van reflux (omdat u Nutriton geeft om de voeding te verdikken). Dit alles zou ook een rol kunnen spelen bij het huilen en de krampjes. Maar omdat het huilen en de krampjes zo gekoppeld zijn aan het ontlasten, denk ik toch aan obstipatie. Bespreek het nog eens met uw huisarts!

Lees ook: