Baby Essentials: 10x items die je leven fijner maken

6 oktober 2006 door Merit Tabbers

Moet een waterbreuk altijd geopereerd worden? Ik ben bang voor de anesthesie (3 jr)

Ons zoontje van 3 jaar heeft een waterbreuk (aan de rechter kant). De eerste diagnose van de chirurg was 'een pendelbal', op basis van een echo-onderzoek. Later zijn er foto's genomen, en toen werd er een breuk geconstateerd.

We willen wachten met de operatie omdat we moeite hebben met de anesthesie. Er is toch een kans dat de waterbreuk vanzelf wegtrekt?

Antwoord

Als ik het goed begrijp, heeft uw kind geen liesbreuk maar een waterbreuk. De medische term voor een waterbreuk is 'hydrocèle'. Eerst zal ik uitleggen wat dat is, en daarna wat u het beste kunt doen.

Voor de geboorte ontwikkelt zich een uitstulping van het buikvlies, het lieskanaal. Tijdens de zwangerschap dalen bij jongetjes de zaadbal en de zaadstreng vanuit de buik, via dit lieskanaal in naar de balzak.

De uitstulping van het buikvlies hoort na de geboorte door verkleving te verdwijnen, maar dat gebeurt niet altijd. Als er zich dan vocht verzamelt in dit gebied, heb je een waterzakbreuk oftewel een hydrocèle.

Bij kinderen die ouder zijn dan 1 jaar, is niet te verwachten dat de uitstulping spontaan verdwijnt. Dat kan alleen chirurgisch verholpen worden. Als er geen klachten zijn, is daar geen haast bij, dus als je wilt kun je best nog even wachten. Maar uiteindelijk moet het wel gebeuren. U kunt dat bespreken met de chirurg.

Ik vroeg me af waaróm u bang bent voor de anesthesie. Heeft u zelf ooit iets naars meegemaakt, of heeft u erover gehoord? In ieder geval kan ik u geruststellen dat de ingreep niet lang duurt, en over het algemeen in 'dagbehandeling' gebeurt. Dat wil zeggen dat uw kindje dezelfde dag weer terug naar huis mag. De anesthesie is heel licht, maar inderdaad wel anesthesie.

Verder kan ik niet ontkennen dat elke ingreep natuurlijk risico's heeft, waar je goed over na moet denken, en waarover je moet praten met de dokter. Samen kun je dan een afweging maken en uiteindelijk moet je er wel achter staan.

Kortom: bespreek het nogmaals met uw dokter en vertel eerlijk dat uw angstig bent voor de ingreep. Succes en sterkte!

Lees ook: