Weet jij wat je baby nodig heeft? Minder stress met dé ouderschapscursus

25 oktober 2002 door Nanny Gortzak

Moet ik mijn dochter uit een fles leren drinken? (3 mnd)

Mijn dochter is nu bijna 3 maanden. Met de borstvoeding gaat het goed en ze groeit prima. Ik wil graag doorgaan met de borstvoeding. Ik heb geen baan buitenshuis en kolf (dus) niet; ze krijgt alle voedingen 'live'.

Mijn vraag is nu of het verstandig is om haar toch te leren uit een fles te drinken voor het geval dat later toch makkelijk uit zou komen. Ik heb begrepen dat ze het na een maand of 3 haast niet meer kan (of wil) leren. Of kan je heel goed zonder fles? Dus blijven voeden en later meteen overgaan op een tuitbeker, en de fles helemaal overslaan?

Vanaf welke leeftijd kan een kind overigens uit een tuitbeker leren drinken? En kan ze meteen pap van een lepel leren eten, en zo ja vanaf welke leeftijd dan? Of kan je ook helemaal zonder pap?

Antwoord

In principe is het niet nodig om een baby uit een fles te leren drinken; moeders kunnen borstvoeding geven zonder gebruik te maken van een fles. Zelfs een tuitbeker is niet nodig.

Drinken uit een beker

Als de baby oud genoeg is, kan begonnen worden met het zelfstandig leren drinken uit een beker. Dat kan al als de baby enkele maanden oud is.

Een fles of een tuitbeker knoeit echter wat minder, en is daarom minder arbeids-intensief. Dát is de reden waarom veel ouders de voorkeur geven aan een fles of een tuitbeker als zij hun baby afgekolfde melk willen geven.

Langzaam-aan

Er zijn talloze moeders die nooit een fles of een tuitbeker gebruikt hebben in de tijd dat hun kind een baby was. Bij deze baby's wordt langzaam-aan (vanaf 6 maanden) vaste voeding gegeven naast de borstvoeding.

Heel geleidelijk wordt dan de moedermelk vervangen door ander eten en drinken. En het drinken hoeft dan niet meer in een tuitbeker gegeven te worden.

Fles aanleren

Als een moeder regelmatig van haar baby gescheiden zal zijn, bijvoorbeeld als ze werkt, dan is het wel handig om de baby uit een fles te leren drinken. Dit gaat meestal het beste als de baby een paar weken oud is, en goed uit de borst kan drinken.

Ook op latere leeftijd, na de eerste paar weken, kan het drinken uit een fles echter nog wel aangeleerd worden. Soms kost het dan iets meer moeite, omdat baby's na enige tijd goed beseffen dat borstvoeding meer is dan voeding alleen. Het drinken aan de borst geeft een vertrouwd gevoel en biedt troost.

Andere mogelijkheden

Als een baby door onvoorziene omstandigheden ineens afgekolfde melk moet drinken en de fles niet accepteert, dan zijn er nog tal van andere mogelijkheden:

  • een baby van een paar maanden kan voorzichtig uit een tuitbeker of een gewone beker drinken;
  • veel kinderen kunnen al op heel jonge leeftijd met een rietje overweg;
  • eventueel kan de melk gegeven worden met een lepeltje of met een spuitje;
  • en als de baby oud genoeg is voor bijvoeding (vanaf 6 maanden), kan pap van een lepeltje worden gegeven (gemaakt van afgekolfde en verhitte moedermelk)

Maar: zolang borstvoeding het grootste deel van de voeding uitmaakt, is het niet nodig om pap te geven.