14 maart 2008 door Nanny Gortzak

Moet ik mijn dochter wekken voor de laatste voeding? (3 mnd)

Ik geef volledige borstvoeding op verzoek. Mijn kind groeit goed en is gezond.

Het CB adviseerde om op de volgende vaste tijden te voeden:

  • 07.00 uur;
  • 11.00 uur;
  • 15.00 uur;
  • 19.00 uur;
  • 23.00 uur.

De middelste drie voedingen (van 11, 15 en 19 uur) doe ik echt op verzoek. Mijn dochter komt ongeveer op die tijden. Maar voor die laatste voeding van 23 uur moet ik haar altijd wakker maken. Dan drinkt ze ook helemaal niet zo lang. En 's morgens moet ik haar ook wakker maken, want anders kom ik 's avonds weer zo laat uit.

Mijn vraag is eigenlijk: moet ik nu helemaal op verzoek gaan voeden (wat dan waarschijnlijk op 4 voedingen uitkomt) of moet ik de genoemde tijden aanhouden?

Antwoord

De vraag is dus: moet ik helemaal op verzoek voeden of niet? Enerzijds doet uw dochter het kennelijk goed met de hoeveelheid voeding die ze nu krijgt met vijf voedingen en het CB heeft aangegeven dat u op de door u genoemde vaste tijden kunt voeden. Maar anderzijds, zoals u zelf al zegt: uw dochter geeft zelf aan overdag wanneer zij wil drinken.

Wat nu? Mijn antwoord is dat alles kan, zolang moeder en kind er allebei wel bij varen. Hieronder zal ik toelichten wat dat in de praktijk betekent.

Uitproberen

U kunt uitproberen wat uw dochter zelf wil. Als u haar niet wakker maakt, dan kan het zijn dat ze doorslaapt, of de volgende ochtend wat eerder wakker wordt. Omdat u haar nu vaak wakker moet maken in de ochtend, zou dat wel eens goed kunnen uitkomen voor u. En op zich is dat ook helemaal niet erg. Als u bijtijds gaat slapen, dan heeft u nog hetzelfde aantal uren slaap in de nacht.

Het kan ook zijn dat uw dochter helemaal geen behoefte heeft aan de vijfde voeding en gewoon slaapt tot 7 uur de volgende ochtend. Zolang ze goed groeit en tevreden is, is daar niets op tegen.

Vijfde voeding

Als u merkt dat uw dochter niet meer goed groeit of minder tevreden is, kunt u altijd weer een vijfde voeding inlassen. Het kan zijn dat als u de laatste voeding wat meer aan uw dochter overlaat, de voedingen overdag ook wat gaan verschuiven. Dat is helemaal niet erg: er is geen vast staand schema dat aangeeft hoe baby's moeten drinken. Bij u is het gewoon toeval dat de behoeften van uw baby zo mooi aansluiten bij het schema van het CB.

Spectrum

Het niet zo frequent voeden terwijl een baby goed groeit en tevreden is, is een voorbeeld van het ene uiterste van het spectrum. Het andere uiterste doet zich voor bij baby's die juist heel erg vaak willen drinken (soms wel elke 30 tot 60 minuten).

Maar waar je ook zit binnen die uitersten: zolang moeder en baby het prima vinden, en de baby goed groeit, is dat geen probleem. Alle variaties in voedingsfrequentie zijn mogelijk!