Sneller herstellen na de bevalling: 7x tips om je te helpen!

20 juni 2002 door Nanny Gortzak

Moet ik nog doorgaan met de nachtvoedingen? (8 mnd)

Ik geef mijn dochter (6,5 wkn te vroeg geboren) inmiddels 8 maanden borstvoeding; vanaf de derde maand zit ze op vier voedingen per dag.

Tot 6 maanden sliep ze z'n 20 uur per dag. Ze groeit goed en slaapt de laatste 2 maanden drie keer per dag. Ze eet inmiddels met de pot mee (halve boterham, fruit, aardappels, groente, toetje) en krijgt daarbij vijf keer borstvoeding. Overdag drinkt ze niet altijd even goed, maar de nachtvoeding waar ze sinds een maand weer voor komt, gaat erin als koek.

Moet ik nou doorgaan met 's nachts voeden, of moet ik haar leren om overdag goed door te drinken, eventueel door te stoppen of door te minderen met bijvoeding? Ze vindt alles heel erg lekker, maar soms denk ik dat ze zo te weinig vocht binnen krijgt. Ze heeft niet zulke hele natte luiers (drie per dag).

Antwoord

In feite vraagt u of nachtvoedingen voor een baby van 8 maanden nodig zijn of niet. En zo niet, wat u dan overdag moet doen om die nachtvoedingen te laten stoppen. Deze kwestie is wat ingewikkelder dan je op het eerst gezicht zou denken; er kunnen namelijk verschillende dingen aan de hand zijn.

Borstvoeding en bijvoeding

Als een baby rustig aan met bijvoeding gaat beginnen, dan zal de behoefte aan melkvoedingen geleidelijk afnemen. Het hele eerste levensjaar zal melk echter de belangrijkste voedingsbron blijven.

Als een moeder borstvoeding blijft geven als melkbron, dan zal de baby meestal het grootste deel van de vochtbehoefte dekken met het drinken aan de borst.

Verschillende patronen

Bij het drinken aan de borst kunnen verschillende patronen voorkomen. Sommige baby's willen bijvoorbeeld een paar borstvoedingen per dag. Andere baby's drinken de hele dag door kleine beetjes, naast misschien enkele borstvoedingen.

Soms vervangt de vaste voeding een borstvoeding, soms merkt een moeder niet dat een baby minder vaak gaat drinken.

Vochttekort inhalen

Uw dochtertje drinkt sinds kort weer 's nachts. Ook geeft u aan dat de luiers niet zo nat zijn. Dat zou erop kunnen wijzen dat uw dochtertje 's nachts probeert in te halen wat er overdag aan vochttekort is ontstaan.

Om een vochttekort overdag te voorkomen, zou u de vaste voedselhapjes wat natter kunnen maken. Dat kan heel goed met water, maar ook met wat afgekolfde melk. U kunt ook proberen of uw dochtertje na een hapje nog even aan de borst wil om de dorst te lessen.

Vertrouwde personen

U zou inderdaad kunnen proberen of overdag beter drinken de nachtvoedingen vermindert. Dat hoeft echter niet het geval te zijn: baby's worden zich – naarmate ze ouder worden – meer bewust van de aanwezigheid en afwezigheid van vertrouwde personen. Dat kan zich uiten in 's nachts wakker worden, waarbij drinken aan de borst een geruststellende bezigheid is. In die zin is de nachtvoeding wel nodig.

Of meer drinken overdag nodig is het voor de energiebehoefte van uw dochtertje, hangt af van haar activiteiten en hoe ze groeit.

Wat vindt de baby prettig?

Los van de technische overwegingen rond vocht en energiebehoefte is het misschien belangrijker om te kijken naar wat uw dochtertje het prettigst vindt. Veel baby's willen graag in de nacht wat troost aan de borst.