15 maart 2000 door Paula Fikkert

Moet je een vroege prater afremmen? (21 mnd)

Mijn zoontje is nu 21 maanden oud. Hij is met alles erg snel. Kroop met 6 maanden en liep met 10. At zelf met 12 maanden. En praat nu al honderd uit. Ook is hij best druk, maar wel erg vrolijk en lief.

Ik word echter onzeker gemaakt door "best" bedoelde adviezen. Volgens veel mensen in mijn omgeving zou ik hem moeten afremmen in zijn ontwikkeling (terug in de box) omdat hij anders later grote problemen kan krijgen: depresief, onzeker, etc. (Men praat uit ervaring.)

Ikzelf denk: ieder kind is anders en het mijne is iets sneller dan gemiddeld. Moet ik me zorgen gaan maken?

Antwoord

Inderdaad: geen mens is gelijk, en ook kinderen kunnen erg van elkaar verschillen. Sommige kinderen beginnen pas te spreken rond hun derde verjaardag, anderen al rond hun eerste. Dat valt allemaal binnen de normale variatie. Zo is er ook veel variatie in het tijdstip waarop kinderen leren kruipen, lopen, etc. Uw zoon is gewoon een snelle jongen die veel dingen vroeg onder de knie heeft. Toch is dat ook weer niet helemaal toevallig.

Kruipen en taalontwikkeling

Er wordt wel beweerd dat kruipen belangrijk is voor de ontwikkeling van het taalvermogen. Het zou namelijk de coördinatie tussen beide hersenhelften bevorderen. Deze coördinatie speelt ook een belangrijke rol bij taal. Dit betekent dat een vroege kruiper ook qua taalverwerving een streepje voor heeft.

Aan de andere kant is het ook weer niet zo dat kruipen noodzakelijk zou zijn voor taalverwerving. Er zijn ook kinderen die niet kruipen en toch vroeg leren praten en omgekeerd.

Goed bedoelde adviezen

De natuurlijke ontwikkeling van een kind is moeilijk te stoppen. Dat is ook niet wenselijk. Zou u uw kind terug in de box zetten, dan levert dat eerder een gefrustreerd kind op, dan wanneer u hem zijn gang laat gaan.

Wel is het belangrijk om ervoor te waken dat er aan het kind niet te hoge eisen worden gesteld (door zijn omgeving), dat wil zeggen: geen eisen die niet passen bij zijn leeftijd. Door zijn snelle ontwikkeling wordt hij vaak een stuk ouder geschat dan hij in werkelijkheid is, terwijl hij misschien in andere opzichten nog niet zo'n grote jongen is.

Maar als u daar rekening mee houdt, kan ik u verder alleen adviseren om van uw bink te genieten, uw zorgen aan de kant te zetten en hem in zijn eigen (in dit geval snelle) tempo het wonder van de taal te laten ontdekken.