Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

1 januari 2000 door Joanna Sandberg

Na logeren bij oma negeert dochter moeder

Onze dochter van 19 maanden is een vrolijk en makkelijk kind. Onlangs heeft ze een weekend bij oma gelogeerd. Volgens oma is het weekend prima verlopen. Maar nu het probleem. Toen we haar na twee dagen ophaalden negeerde ze mij totaal! Bij papa wilde ze graag op schoot kruipen maar ik mocht bij wijze van spreken niet in haar buurt komen.

Hoewel ik altijd het idee gehad heb dat onze band prima was, ben ik door dit incident verschrikkelijk geschrokken. Ik twijfel er nu ernstig aan of er iets mis is. Ik hoop dat u mij kunt helpen. Heeft u vaker gehoord dat dit gebeurt of is er echt iets mis?

Antwoord

Uw dochtertje reageerde, na twee dagen van u en uw man gescheiden te zijn, totaal anders dan u had gedacht. U had waarschijnlijk verwacht dat ze erg blij zou zijn om u weer te zien. Maar in plaats daarvan wendde zij zich van u af. Ik kan me voorstellen dat u daar van geschrokken bent. Juist omdat u het idee heeft dat de band tussen u en uw dochtertje prima is.

Ik kan u geruststellen. Het is een normale reactie van een peuter om haar moeder, met wie zij zich sterk verbonden voelt, af te wijzen na een scheiding die te lang geduurd heeft. Waarschijnlijk heeft uw dochtertje het best leuk gehad bij oma. Maar zij heeft u gemist, en is boos op u omdat zij zich te lang gescheiden van u heeft gevoeld. Zij heeft zich door u in de steek gelaten gevoeld.

Op deze leeftijd kunnen de meeste kinderen één dag zonder vader en moeder aan, tenminste wanneer de oppas een goede bekende is. Maar twee dagen èn slapen in een vreemde kamer met waarschijnlijk een vreemd bedje duurt voor veel kinderen te lang.

Kinderen hechten zich aan hun verzorgers. Dat zijn meestal de ouders, en kinderen hechten zich (nog steeds) vaker sterker aan moeder dan aan vader. Dit, omdat moeder degene is die vaak het intensiefste contact heeft met het kind. Het proces van hechten verdiept zich en neemt tot het kind ongeveer 18 maanden is in beslag. Kinderen rond de anderhalf jaar zijn vaak op hun aanhankelijkst en het kind is in deze periode extra gevoelig voor scheiding.

Het zou kunnen dat uw dochter na deze ervaring het een tijdje moeilijk heeft wanneer u weggaat. Misschien reageert zij dan wat angstig door bijvoorbeeld erg op u te letten of aan uw rokken te hangen, of door te gaan huilen.

Geef haar extra aandacht en vertroetel haar. Haar angst om weer in de steek gelaten te worden gaat over wanneer zij merkt dat u er bent wanneer zij u nodig heeft.

Kijk goed hoe zij op u reageert en wat zij wil en aankan. Als u weggaat zonder uw dochter vertel haar dan waar u heen gaat, en wanneer u terugkomt.

Succes.

Lees ook: