2 mei 2003 door Jeroen Aarssen

Nederlands leren lezen en schrijven in het buitenland? (5 jr)

Wij spreken thuis Nederlands met ons zoontje van 5. 'Buiten', op de preschool, en met zijn Tjechische nanny spreekt hij Engels. Hij was een vroege prater en geniet van talen. Hij is nu vloeiend in beide talen, Nederlands en Engels.

Aangezien wij in Amerika wonen, komt het Engels hem min of meer aanwaaien. Mijn man en ik moeten dus veel aandacht aan het Nederlands besteden. Sinds ongeveer een jaar heeft onze zoon een grote belangstelling ontwikkeld voor lezen en schrijven. Wij beantwoorden al zijn vragen, en lezen al zijn 'brieven', maar wachten met het echte leren lezen en schrijven totdat hij naar de elementary school gaat, in september.

Aangezien hij nogal vlot van begrip is, willen wij hem tegelijkertijd met zijn Engelse programma dat hem op school aangeboden wordt, thuis leren lezen en schrijven in het Nederlands.

Onze vraag is nu: weet u of er een lesprogramma voor de Nederlandse taal is, speciaal voor Nederlandse kinderen in het buitenland, met een curriculum dat min of meer hetzelfde is als het programma dat kinderen Nederlandse scholen krijgen? Ter verduidelijking: het gaat dus om Nederlandse les via thuisscholing door de ouder.

Antwoord

Voor Nederlandstalige kinderen in het buitenland zijn er verschillende lespakketten te verkrijgen, die voor een deel bestaan uit materiaal dat ook in Nederland wordt gebruikt. De ouders geven dan thuis onderwijs aan hun kind, meestal onder begeleiding van een leerkracht op afstand.

Wilt u in detail weten waar die lespakketten uit bestaan, dan geef ik u hieronder een aantal URL's van instellingen die zich bezighouden met onderwijs aan Nederlandse kinderen in den vreemde:

www.stichtingnob.nl

De Stichting Nederlands Onderwijs in het Buitenland heeft als opdracht om het Nederlands onderwijs in het buitenland te bevorderen, te ondersteunen en te adviseren.

www.wereldschool.nl

www.edufax.nl

Dit zijn twee "afstands-scholen" voor Nederlandstalige kinderen in het buitenland. Beide hebben lespakketten voor beginnende lezers.

Het wonder van de taal

Het kan heerlijk zijn als je kind geniet van het wonder van de taal. Je ziet vaak dat deze kinderen het geweldig vinden om nieuwe woorden te "proeven", dat ze woordgrapjes waarderen, en zelf creatief met taal kunnen omgaan. Voor hen is een tweetalige opvoeding daarom een heel goede keus!

Toch moet u, zoals u al aangeeft, wel af en toe uw best doen om ervoor te zorgen dat bij uw zoontje het Nederlands niet ondergesneeuwd raakt door het Engels. Tot op dit moment doet u dat waarschijnlijk op een informele, natuurlijke manier, namelijk door Nederlands met hem te praten, door Nederlandse prentenboeken voor te lezen, etc.

Waarschuwing

Nu wilt u over een tijdje thuis beginnen om uw zoontje op een meer formele manier Nederlands te leren. Dat is heel goed mogelijk, maar besef wel dat uw rol op dat moment verandert van opvoeder in lesgever.

Zo'n overgang verloopt niet altijd op rolletjes; kinderen kunnen het soms erg vervelend vinden als een ouder lesgeeft. Daardoor bestaat wel het risico dat een goedbedoelde poging om de thuistaal een duwtje in de rug te geven, uiteindelijk kan stranden.

Maar gelukkig is uw zoon een taalgenieter en laten we er dus maar vanuit gaan dat hij deze verandering als een nieuwe uitdaging ziet.

Ik wens u veel succes!