11 december 2009 door Frea Kruisinga

Niet meer drinken na een griep - wat nu? (16 mnd)

Mijn zoontje van 16 maanden heeft vorige week griep gehad. Inmiddels is hij koortsvrij, maar hij drinkt nog heel slecht.

Wat we ook aanbieden (aanmaak, roosvicee, chocomel): op een enkel slokje na drinkt hij eigenlijk niks meer. Ook de manier waarop we het aanbieden maakt geen verschil (rietje, antilek, gewone beker, melkfles). Eten doet hij redelijk, maar hij is nog steeds hangerig en veel moe.

Is dit nog een reactie op de griep en hoeveel moet hij drinken om niet uit te drogen?

Antwoord

Ik schat dat uw zoontje van 16 maanden 11 à 12 kg zal wegen. Een normale hoeveelheid vocht voor dat gewicht is ruim een liter per dag. Maar op 2/3 van die hoeveelheid zal hij echt niet uitdrogen. Overigens telt een fruithap, vla, yoghurt of pap ook gedeeltelijk mee als vocht.

Let vooral op tekenen van uitdroging, zoals minder plassen, droge slijmvliezen (droge mond), huilen zonder tranen en – als het ernstiger is – stoppen met plassen, en suf worden.

Als je een flinke griep hebt doorgemaakt, is het heel normaal dat je daar nog een poosje van moet herstellen, en dat je dan hangerig en moe bent. Maar bij twijfel over het drinken en wel of niet uitdrogen, of bij twijfel over het herstel, zou ik dit voorleggen aan de huisarts.

Lees ook: