Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

5 augustus 1999 door Sanderijn van der Doef

Nieuw zusje - broer raakt geobsedeerd door borsten en piemels (2 jr)

Wij hebben een zoontje van 27 maanden en een dochter van 8 weken. Ik geef haar borstvoeding en mijn zoontje vindt dat zo interessant, hij wil dat ook.

Hij is "geobsedeerd" door tepels, borsten en piemels. We proberen hem zo op te voeden dat hij piemels net zo normaal vindt als andere lichaamsdelen, maar nu heb ik er toch moeite mee.

Hoe kan ik hier het beste mee om gaan?

Antwoord

Zijn obsessie met piemels (en borsten en tepels) gaat op een gegeven moment vanzelf over. Niet teveel aandacht aan schenken en duidelijk zijn in uw grenzen tot hoever hij kan gaan met die obsessie. Ik zal dat hieronder uitleggen.

Aandacht

Een kind van twee jaar dat net een broertje of zusje heeft gekregen is erg gevoelig voor de aandacht van zijn moeder die nu ook naar de baby gaat. Het feit dat de baby zelfs aan een borst mag zuigen, aan een tepel, waarbij de moeder vaak veel liefdevolle aandacht besteed aan de baby tijdens het voeden, is iets wat het oudste kind jaloers maakt. Dat wil hij ook.

Zuigen aan een lichaamsdeel dat de rest van de dag verborgen zit onder kleren en tegelijkertijd liefdevolle aandacht van mamma krijgen, lijkt dan het hoogste ideaal. Die plotselinge aandacht voor piemels heeft met hetzelfde te maken. Een lichaamsdeel dat altijd verborgen zit, is vast ook interessant. Net zoals die tepels en borsten. Hij zal ook al gemerkt hebben dat het aanraken van zijn piemel ook een lekker gevoel geeft; dat maakt het nog aantrekkelijker.

Extra aandacht

Als uw peuter per se ook eens wil zuigen aan uw tepel, kunt u dat best een keer toelaten en hem daarbij knuffelen. Om dat laatste gaat het hem vooral, die extra aandacht die hij daarbij krijgt. U kunt ook voordat u uw baby de borst gaat geven eerst even met uw oudste een spelletje doen en hem even uitgebreid knuffelen. Zo is het voor hem wat logischer als u daarna zijn zusje wat aandacht moet geven.