Weet jij welke voedingsstoffen je extra nodig hebt tijdens de zwangerschap? Deze vitamines zorgen voor een gezonde zwangerschap

25 maart 2011 door Fleur de Lorijn

Nog steeds berg met 5½ - wat nu?

Mijn zoon is inmiddels 5½ jaar en heeft nog altijd berg op zijn hoofd. Hij heeft er geen last van (zoals jeuk), en het lijkt ook zijn haargroei niet te belemmeren. Maar de kapper zegt dat het slecht is voor zijn haargroei, en we krijgen ook commentaar van de luizenmoeders op school.

Is het nodig om er iets aan te doen, en zo ja: wat dan?

Antwoord

Berg is een eczeem-achtige aandoening die veel voorkomt, vooral in de eerste maanden na de geboorte. Het geeft een geel-bruine schilfering die aan de hoofdhuid plakt.

Hoe berg ontstaat is niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk is er sprake van een verhoogde activiteit van de talgklieren, waardoor oude huidcellen niet worden afgestoten maar aan elkaar blijven koeken.

Meestal verdwijnt het binnen 6 maanden, maar soms duurt het langer, zoals bij uw zoon. Het is een onschuldig verschijnsel dat niet behandeld hoeft te worden.

Ik kan me heel goed voorstellen dat u het inmiddels wel welletjes vindt, en dat u al dat commentaar van kappers en luizenmoeders niet prettig vindt. Maar een echte oplossing die de oorzaak wegneemt is er helaas niet. Meer dan symptoombestrijding kan ik niet bedenken...

Het algemene advies (bij baby's) is: de hoofdhuid insmeren met zoete olie om de schilfers week te maken, en daarna met de zijkant van een kartonnetje de overtollige schilfers eraf schuiven. Uw zoon is echter geen baby meer, en zijn huid is niet zo gevoelig meer. In plaats van dat kartonnetje mag u dus best wat harders gebruiken.

Ook is er speciale shampoo voor berg verkrijgbaar bij de drogist. En verder is het belangrijk om dagelijks de haren te kammen om alle overtollige schilfers eruit te kammen.

Lees ook: