1 mei 2009 door Frea Kruisinga

Ondertemperatuur na de BMR-prik? (14 mnd)

Mijn zoontje van 14 maanden heeft pas de BMR-prik gehad. Hij werd 10 dagen na de prik ziek en had 3 dagen koorts. Vervolgens had hij een temperatuur van 35.7. Toen was hij helemaal opgeknapt.

Maar 2 dagen later had hij 's nachts wéér een ondertemperatuur van 35.4! hoe kan dit? Na een flesje melk en de pyjamabroek aan ging hij weer slapen.

Antwoord

Na een BMR-vaccinatie kunnen kinderen koorts krijgen, ergens tussen de 5e en de 12e dag na de vaccinatie. Maar in plaats van koorts kan er ook iets anders gebeuren.

Een lage temperatuur bij een jong kind kan wijzen op een ernstige aandoening waarbij kinderen reageren met ondertemperatuur in plaats van koorts.

Een kind kan ook afkoelen door een koude omgeving en doet dit eerder dan een volwassene.

Wel is het heel belangrijk hoe de temperatuur is gemeten. De betrouwbaarste manier is om rectaal te meten. De andere methoden (onder de tong, onder de oksel, in het oor, etc.) zijn minder betrouwbaar.

We spreken van ondertemperatuur bij een rectaal gemeten temperatuur van 36 graden. Wanneer er een lage temperatuur gemeten wordt, is het altijd raadzaam om dit rectaal over te meten. Belangrijk is het of uw kind op het moment van de lage temperatuur ziek overkomt. Bij twijfel altijd even overleggen met de huisarts.

Lees ook: