2 mei 2003 door Nanny Gortzak

Onrustig drinken, spugen en huilerig -- wat doe ik daaraan? (9 wkn)

Onze zoon (9 weken) blijft erg onrustig bij het drinken. Als hij klaar is met drinken is hij altijd erg huilerig en spuugt hij erg veel. Ik probeer hem dan altijd te laten boeren, maar dat gaat steevast gepaard met spugen. Regelmatig gaat hij rustig door met spugen tot de volgende voeding.

Hij groeit verder wel goed, maar iets minder was op een dag zou toch wel welkom zijn.

Antwoord

U vertelt dat uw zoon veel spuugt na de voeding. En u geeft aan dat hij na de voeding huilerig is. Ook boeren na de voeding gaat gepaard met spugen. Hieronder zal ik aangeven wat er aan de hand zou kunnen zijn, en wat er mogelijk aan te doen valt.

Een onderzoekje vooraf

Als een baby veel spuugt, moet er eerst gekeken worden naar de algehele toestand van de baby. Ook moet worden nagegaan hoe en wanneer hij spuugt. Dat leidt tot de volgende vragen:

 • spuugt de baby al vanaf het begin, of is het spugen plotseling begonnen na een paar weken?
 • heeft de baby er last van?
 • hoe groeit de baby?
 • heeft de baby een goede hoeveelheid plasluiers?
 • hoe is de ontlasting?

Als alles normaal lijkt te zijn en problemen zoals reflux (inclusief geïrriteerde slokdarm), nauwe maaguitgang, of andere lichamelijke problemen door een arts zijn uitgesloten, dan is spugen zoals u zelf al zegt, hoofdzakelijk een was-probleem.

Toch kunt u met het juiste beleid het probleem misschien iets indammen.

Waarom spuugt een gezonde baby?

Een van de redenen waarom een gezonde, goed groeiende baby soms veel spuugt, is een groot aanbod van melk. Het teveel aan melk komt dan weer terug na de voeding. Als de baby een flink volle maag heeft en er bovendien een boertje dwars zit, dan kan dat tot onrust en huilen leiden.

Ook het aantal voedingen op een dag kan van invloed zijn. Moeders die ruim in de melk zitten, kunnen hun baby overladen met melk. Er zit dan soms een flinke tijd tussen twee voedingen, waardoor de borsten weer overvol raken met melk en de baby steeds een enorme plons melk moet verwerken.

Een mogelijke oplossing

Soms kan het helpen om een baby vaker op een dag kleinere hoeveelheden tegelijk aan te bieden. Hieronder geef ik aan hoe u dat zou kunnen aanpakken.

Stap 1 – U kunt proberen om na het toeschieten van de melk de baby even van de borst te nemen en de ergste melkstroom op te vangen in een luier of een handdoek. Hierdoor voorkomt u dat uw zoon tijdens het wegwerken van een flinke melkstroom veel lucht inslikt.

Daarna kunt u weer aan dezelfde kant aanleggen.

Stap 2 – Nadat hij een paar minuten gedronken heeft, kunt u uw zoon opnieuw van de borst nemen om hem te laten boeren. Dat kan bijvoorbeeld zo:

 • houd hem rechtop en laat hem licht voorover leunen, waarbij de muis van uw hand ter hoogte van de maag rust;
 • zorg dat zijn kin in het kommetje van uw duim en wijsvinger (van dezelfde hand) rust;
 • klop nu met uw andere hand zachtjes ter hoogte van de maag.

Stap 3 – Na het boeren legt u weer aan aan dezelfde borst. Dit kunt u herhalen tot uw zoon voldoende gedronken heeft, of tot de borst goed leeg lijkt te zijn.

Indien nodig kunt u, na weer even boeren, de tweede borst als toetje aanbieden.

Al met al kunt u op deze manier vaker kleine beetjes geven.

Enkele tips tot slot

Tot slot nog een paar extra tips:

 • Als uw zoon graag op de borst wil zuigen, maar geen honger meer heeft, dan is het beter om de leegste borst aan te bieden.
 • Na de voeding kunt u de baby een tijdje rechtop houden, bijvoorbeeld over uw schouder over een handdoek heen.
 • Met uw arts kunt overleggen hoe uw zoon zodanig te slapen kan worden gelegd dat er de minste kans op spugen is.
 • Als een iets verticalere houding het spuugprobleem helpt verminderen, dan kunt u overwegen uw zoon te dragen in een goede buikdrager of draagdoek.

Ik wens u veel succes!