Weet jij welke voedingsstoffen je extra nodig hebt tijdens de zwangerschap? Deze vitamines zorgen voor een gezonde zwangerschap

29 april 2011 door Nanny Gortzak

Onrustig na 5 minuten drinken - waardoor komt dat? (4 mnd)

Mijn zoontje is nu bijna 4 maanden. De borstvoeding verliep tot voor kort erg voorspoedig maar sinds twee weken drinkt hij wat onrustig.

Hij drinkt ongeveer 5 minuten aan een borst, waarna hij begint te strekken. Hij laat dan los, hapt weer (afwisselend loslaten en happen), huilt, en wordt boos. Dan geef ik hem de andere borst. Dat gaat opnieuw 5 minuten goed, waarna hij weer onrustig wordt. Als ik nakolf, krijg ik uit beide borsten samen nog ongeveer 20 cc.

Als ik hem na de tweede borst loskoppel en laat boeren, is hij even boos, maar huilt hij niet heel hard. Dan geef ik hem zijn speen en kan hij tevreden in zijn wipstoel zitten. 's Avonds kan hij wel hard huilen na een voeding. Dan geef ik hem nog wat uit een flesje na.

's Nachts (als hij wil drinken) en bij de eerste ochtendvoeding gaat het prima. Dan valt hij aan de borst in slaap.

Hij heeft geen spruw en met een tepelhoedje laat hij dit gedrag ook zien (maar dan pas na 8 minuten).

Wat kan er aan de hand zijn en hoe los ik het op?

Antwoord

U vertelde dat uw zoon na een aantal minuten drinken onrustig wordt, dat dit gedrag ophoudt bij het aanbieden van de andere borst, en dat hij in de avond heel tevreden is met een speentje als u hem loshaalt bij onrust na de tweede borst. Wat kan dat betekenen?

Soms vergeten moeders dat een baby prima in staat is om aan te geven dat het tijd is voor de andere borst. Of om te stoppen met die andere borst...

Dat het al na een paar minuten gebeurt, is ook niet iets om je meteen zorgen over te maken. In de loop van de eerste paar weken (en zeker maanden) gaat een baby immers steeds effectiever – en dus meestal sneller – drinken.

Wat kun je doen?

Op zich is het dus wel vrij normaal en begrijpelijk wat er gebeurt, maar het klinkt niet echt gezellig. U kunt het volgende proberen om het voeden weer wat makkelijker te laten verlopen.

  • Zodra uw zoon onrustig wordt bij de eerste borst, biedt u de tweede borst aan.
  • Zodra hij ook onrustig wordt bij de tweede borst, biedt u opnieuw de eerste borst aan. Pas dan borstcompressie toe, zodat de melk makkelijk stroomt en uw zoon geïnteresseerd blijft in drinken.
  • Zo kunt u ook de tweede borst een tweede maal aanbieden en desnoods beide borsten een derde keer.

Op deze manier leert uw zoon weer langer door te drinken. Ook worden uw borsten nu goed geleegd, waardoor hij meer melk met meer vet binnenkrijgt. En als uw melkproductie misschien wat aan de lage kant was, kan die zo weer een beetje opgevoerd worden.

Tepelhoedje en tijd van de dag

U vertelde dat het onrustige gedrag bij gebruik van een tepelhoedje pas na 8 minuten begint, in plaats van 5 minuten. Dat kan kloppen. Met een tepelhoedje drinken baby's meestal wat minder effectief, doordat de borst iets minder goed gestimuleerd wordt.

Ook het feit dat uw zoon in de nacht en bij de eerste ochtendvoeding niet moppert, past in het beeld. Op die momenten heeft een moeder meestal wat meer melk.

4-Maanden-dip

Het zou mij niet verbazen als uw zoon bij de eerstvolgende weegcontrole een duidelijke '4-maanden-dip' heeft.

Rond 4 maanden neemt de groei van borstgevoede baby's vaak wat af. Bij sommige baby's wat sterker dan bij andere, met name doordat de melkproductie van de moeder dan wat ingezakt is (wat verschillende oorzaken kan hebben).

Door een tijdje te voeden op de manier die ik hierboven beschreef, leert uw baby weer goed drinken aan de borst, verdwijnt de onrust, en kan de melkproductie weer wat toenemen.