25 januari 2008 door Nanny Gortzak

Ontevreden na de voeding. Wat moet ik doen? (3 wkn)

Onze dochter (nu 3 weken oud) viel de eerste dagen na de geboorte te veel af. Men dacht dat dat kwam doordat mijn borstvoeding niet goed op gang kwam. Ik heb ook nooit stuwing gehad. We zijn toen begonnen met bijvoeden (kunstvoeding). Inmiddels is dit weer afgebouwd, wat erg moeizaam ging, vanwege tepel-speenverwarring.

Maar nu. Na de borst is ze soms nog erg ontevreden. Ik heb dan al beide borsten aangeboden en soms de eerste nog weer opnieuw, maar ze blijft dan onrustig en huilerig. Inmiddels ben ik alweer begonnen om te voeden om de 2 uur.

Ik weet niet zo goed meer wat ik moet doen als zij ontevreden is. Bijvoeden wil ik liever niet meer. Maar wat dan wel? Hebt u misschien nog tips?

Antwoord

U doet precies het goede in uw geval: als uw dochter aangeeft meer te willen drinken, biedt u meer aan. Zo simpel is het. Maar nog steeds lijkt ze dan ontevreden. Misschien helpen de onderstaande tips u nog wat verder.

Tijd tussen de voedingen

Geef zo vaak als de baby wil drinken. Uiteindelijk zal er dan een vaste tijd tussen de voedingen komen te zitten, die afhankelijk is van de volgende factoren:

  • de hoeveelheid melk die u produceert;
  • de snelheid waarmee uw melk wordt aangemaakt;
  • de drinkbehoefte van uw dochter (hoe veel en hoe vaak).

In tegenstelling tot wat soms gedacht wordt, is er geen regel die zegt dat er een minimale of een maximale tijd tussen voedingen 'moet' zitten. Als uw dochter aangeeft te willen drinken, is het tijd. Elke twee uur voeden is heel normaal. Vaker mag ook: er zijn heel wat baby's die elke 1 tot 1½ uur willen drinken.

Optimaliseren

Om ervoor te zorgen dat u optimaal gebruik maakt van uw melkproductie en het drinkgedrag van uw dochter, kunt u nog het volgende doen:

1. Als ze nog niet genoeg lijkt te hebben, geef dan gerust meer borsten dan een of twee. U kunt blijven wisselen (drie, vier, vijf, zes), tot ze genoeg heeft.

2. Om haar langer aan een legere borst te laten drinken, kunt u borstcompressie toepassen. U doet dat door uw hele hand om de borst te leggen, en die rustig samen te knijpen en weer los te laten. De extra spanning die zo wordt opgebouwd, zorgt voor een grotere melkstroom, waardoor de baby langer door blijft drinken. Hierdoor wordt de borst extra geleegd, met als gevolg dat het lichaam aangezet wordt tot een hogere melkproductie. Ook is deze laatste melk goed vet, wat een verzadigd gevoel geeft bij uw dochter.

Ontevreden na de voeding

Als uw dochter wel goed groeit maar toch ontevreden is na een voeding, dan kan het goed laten boeren nog wel eens een deel van dat probleem oplossen. Eventueel kunt u daarna nog weer even aanleggen. Vaak valt een baby dan weer in slaap.

Als een baby rustig en tevreden na een voeding en een boer in slaap valt aan de borst, dan is het meestal niet nodig om hem nog eens te laten boeren. Over de schouder laten liggen terwijl de baby slaapt, geeft nog weleens een boertje, maar ook rustig laten slapen is prima.

Oppassen met speentjes en inbakeren

Het is zeker niet de bedoeling om voedingen te regelen of uit te stellen door het aanbieden van een speentje, of het extra goed en dus vaak lang te laten slapen door middel van inbakeren.

Met name wanneer je dit doet bij een baby die liefst veel kleine voedingen wil, kan het gevolg zijn dat zo een aantal voedingen per dag gemist wordt. De speen en/of het inbakeren zorgt er dan voor dat de baby niet vaak genoeg wakker wordt. (Of: dat hij wel even wakker wordt maar dan meteen weer in slaap valt). Dat kan ertoe leiden dat de baby niet genoeg voeding krijgt, dus niet goed groeit, en dat de melkproductie van de moeder achteruit gaat.

Ik wens u succes!