Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

14 november 2005 door Merit Tabbers

Onze baby drinkt heel slecht. Wat doen we daaraan? (9 mnd)

Ons zoontje van inmiddels 9 maanden drinkt ontzettend slecht. Per dag krijgt hij 500 ml melk (d.m.v. pap) naar binnen en met geluk misschien nog 150 ml water (Diksap gaat er niet in). Hij weegt nu 7kg en is wat aan de kleine kant. Verder ontwikkelt hij prima is overactief, kan zelfs al langs de tafel lopen en ook al even los staan.

We weten even niet meer wat we moeten doen om zijn drinkgedrag te verbeteren. Ik ben nu al bijna een maand gestopt met de borst (ook toen was hij niet echt een gretige drinker) en melk met de fles gaat af en toe goed en dan weer niet.

Soms hebben we het vermoeden dat het misschien door zijn tandjes komt. Hij heeft er inmiddels al bijna 6, die doen misschien zo'n pijn dat hij niets in zijn mond wil hebben.

We hebben al veel geprobeerd: andere spenen, rietjes, tuitbekers, glazen, plastic bekers, lepels, voedingsspuit, etc. Wat moeten we doen?

Antwoord

Om echt iets te kunnen zeggen over de hoeveelheid vocht die uw zoon binnenkrijgt, en of dat nu wel of niet genoeg is, zou ik veel meer over hem willen weten. Bijvoorbeeld: wat is zijn lengte, groeit hij volgens zijn groeicurve of buigt hij af? U vertelt dat hij zich goed ontwikkelt, dus dat stelt mij gerust. Maar heeft hij andere klachten, zoals diarree of braken? Verder zou ik willen weten wat u hem aan bijvoeding geeft.

Over het algemeen heeft een gezond kind 100 ml vocht per kilo lichaamsgewicht nodig per 24 uur. Aangezien uw zoon 7 kilo weegt, heeft hij dus 700 ml nodig. Hij krijgt nu 650 ml binnen, dus dat is niet optimaal maar ook niet slecht hoor! Als hij niet braakt en geen diarree heeft, droogt hij er in elk geval niet van uit.

Mijn advies: als hij goed groeit volgens de curve en zich goed ontwikkelt, dan zou ik er niet al te veel strijd van maken!

Tot zover mijn antwoord op de vraag. In dit geval hoefde de vraagsteller zich niet al te veel zorgen te maken, omdat haar zoon maar weinig minder vocht kreeg dan 'de norm'. Maar wat moet je nou doen als je zeker weet dat je kind echt te weinig vocht binnenkrijgt?

De redactie van Ouders Online wil in zulke gevallen wel eens creatieve trucs adviseren, zoals 'laten spelen in het badje, met bekertjes en washandjes' (in de hoop dat het kind zo nog wat water binnenkrijgt), of zelfgemaakte waterijsjes geven. Als arts zie ik daar weinig heil in:

  • óf het kind drinkt dermate weinig dat het dreigt uit te drogen en dan moet je er (tijdig) een arts bij halen;
  • óf het droogt niet uit en dan is iedereen het meest gebaat bij rust in de tent.

In het laatste geval dus niet te veel druk uitoefenen en zeker niet continu aanbieden.

Lees ook: