16 juni 2005 door Merit Tabbers

Onze dochter wurmt steeds het gips van haar arm. Hoe voorkomen we dat? (21 mnd)

Onze dochter van 21 maanden heeft afgelopen week haar pols gebroken. Haar onderarm heeft nu spalk-gips. Zij vindt dit echter erg onplezierig en probeert voortdurend het gips eraf te wurmen. Tot nu toe (5 dagen) is haar dit inmiddels al twee keer gelukt. Voor de derde keer zit er nu hetzelfde soort gips omheen. Maar vanavond zag ik het gips alweer naar voren schuiven... Ik heb het nog terug kunnen duwen, maar ik vrees dat het er morgen weer af is.

Ik heb de indruk dat haar armpje gewoon te klein is voor dit gips en dat het daardoor niet blijft zitten. In het ziekenhuis heb ik gevraagd of er niet een kinderarts was die advies kon geven, maar "die houdt zich niet bezig met botbreuken", was het antwoord.

Heeft u een idee hoe we het telkens uittrekken van het spalk-gips kunnen voorkomen? En is er geen andere manier om het armpje te genezen?

Antwoord

Ja, dit is lastig. Ook in het ziekenhuis hebben we hier vaak mee te maken, als kinderen een infuus moeten hebben. Voor je het weet ligt het infuus er weer uit. De kunst is om het zo goed mogelijk af te plakken, maar ja, dat is zeker lastig. U kunt proberen om er extra verband (bijvoorbeeld een zwachtel) omheen te doen, met veel pleisters. Pas wel op dat het niet te strak zit natuurlijk.

Het klopt dat kinderartsen niet gespecialiseerd zijn in botbreuken, maar chirurgen en orthopeden zijn dat wel. Bij hen kunt u uw zorgen het beste uiten. Mocht het gips er wéér afvallen, vraag hen dan of er geen strakker spalk-gips nodig is.

Een andere manier om de breuk te genezen zal er zeer waarschijnlijk niet zijn. Succes ermee!

Lees ook: