1 januari 2000 door Diederik Bosman

Onze zoon wordt opeens 's nachts in paniek wakker. Wat kan dit zijn? (11 mnd)

Ons kind (jongen 11 mnd oud) sliep altijd van 18:30 tot 07:00 uur. Sinds een kleine maand wordt hij om rond 23:00 uur wakker. Hij is dan helemaal in paniek en wil absoluut niet meer naar bed (schreeuwen/krijsen en dergelijke).

Het enige wat helpt is om 's nachts maar een stuk met hem in de auto te gaan rijden en als hij dan slaapt hem voorzichtig in z'n bed te leggen. Zelfs dan voel je hem in je handen verkrampen, maar slaapt hij vaak wel door.

Overdag is het slapen absoluut geen probleem. Hij slaapt dan 2 keer 1,5 uur. Wat kan dit zijn?

Antwoord

Het meest waarschijnlijke wat hier aan de hand is, is dat uw kind is begonnen met nachtelijk dromen.

Eerste dromen

Het is bekend dat kinderen vanaf een zekere leeftijd beginnen met dromen. Dit is meestal rondom het einde van het eerste levensjaar. Deze eerste dromen kunnen zolang je er niet over kunt praten en je ze niet begrijpt soms zeer angstig zijn. Dit kan dus het gedrag van uw kind volledig verklaren.

Ik denk overigens niet dat het gaan rijden in de auto noodzakelijk hoeft te zijn. Ik geloof dat u met veel rust en liefde na het krijsend wakker worden hetzelfde kan bereiken.

Oorzaken uitsluiten

Het is daarnaast natuurlijk altijd ook mogelijk, maar echt minder waarschijnlijk, dat er iets anders is. Een middenoorontsteking kan ook nachtelijke onrust geven. Een bezoek aan de huisarts die een aantal van de andere oorzaken gemakkelijk kan uitsluiten is altijd zinvol.

Lees ook: