Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

2 mei 2003 door Diederik Bosman

Op de crèche heerst "Rythema infectiosum" - wat is dat?

Op het kinderdagverblijf komt Rythema infectiosum voor, wat zeldzaam schijnt te zijn. Mijn zoontje van 6 maanden heeft al een week rode, soms verheven, vlekjes op zijn lichaam (vooral op armen en benen) en drinkt heel erg slecht.

Er is geen informatie te vinden over deze infectieziekte. Mijn huisarts denkt aan galbulten. Wat kunt u ons hierover vertellen?

Antwoord

We nemen aan dat u "Erythema infectiosum" bedoelt (dus met een E ervoor). Dit noemt men ook wel de vijfde ziekte en het is inderdaad een infectieziekte.

De vijfde ziekte is een kinderziekte die naast huidafwijkingen soms gedurende 1 tot 3 dagen lichte ziekteverschijnselen geeft. De ziekte zelf duurt 5 tot 10 dagen en begint meestal op de wangen. Daarna kan de uitslag zich verspreiden over het gehele lichaam, waarbij het gebied rondom de mond gespaard blijft. De incubatietijd is 6 tot 14 dagen en het is besmettelijk.

Kinderen voelen zich meestal niet zo lekker en kunnen daardoor minder goed eten. Het gaat altijd gewoon vanzelf over.

Vanaf een afstand kunnen we vanzelfsprekend niet bepalen of er in uw geval sprake is van deze vijfde ziekte, of van galbulten, zoals uw huisarts zei. En voor de mee-lezers: bij twijfel dient u natuurlijk altijd een arts te raadplegen.

Lees ook: