14 november 2008 door Frea Kruisinga

Opeens een beenlengte-verschil en hiervoor niet. Hoe kan dat? (6 mnd)

Bij mijn dochtertje van een half jaar is gisteren op het consultatiebureau ontdekt dat het ene beentje wat langer is dan het andere. Twee maanden geleden was dat nog niet zo, hoe kan dat?

En hoe gaan ze dat oplossen? Soms met een spalkje 's nachts? Ze is wel heel erg beweeglijk! Eerst krijgen we trouwens nog een echo.

Antwoord

Op het consultatiebureau worden zuigelingen regelmatig nagekeken om te controleren of er mogelijke problemen zijn. Een van de dingen waar op gelet wordt, zijn de heupen. Er wordt dan gekeken of er geen bewegingsbeperking is in de heupen, maar ook of de plooien op de bovenbenen links en rechts ongeveer gelijk zijn en of er misschien sprake is van een beenlengte-verschil.

Een beenlengte-verschil kan ontstaan doordat de heupkom niet goed aangelegd is en de heup voor een deel uit de kom gaat. Het kan gebeuren dat dit duidelijker wordt met het ouder worden van een baby. Vandaar dat het bij uw dochter nu pas geconstateerd is en eerder nog niet.

Met een echo kan worden gekeken of er sprake is van een zogenaamde heupdysplasie. De behandeling kán bestaan uit een spalk, zoals u zelf al suggereerde, maar er kan ook een spreidbroek of een gipsbroek worden toegepast (afhankelijk van de ernst en aard van de heupdysplasie).

Tenslotte uw zorg over de beweeglijkheid van uw dochter, wat mogelijk problemen zou kunnen geven bij de behandeling. Daar heb ik nog nooit problemen bij gezien. Maar nog belangrijker: eerst maar eens afwachten wat die echo oplevert!

Lees ook: