Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

1 januari 2000 door Joanna Sandberg

Opeens heeft 11-jarige dochter een inslaapprobleem

Mijn dochter van bijna 11 jaar kan sinds kort 's avonds heel moeilijk in slaap komen. Ik ben er nog niet achter wat hier de oorzaak van is. Er zijn geen problemen op school of thuis. Ze weet zelf ook niet hoe het komt.

Soms ligt ze wel tot 1.00 uur wakker. Ze wordt er dan wanhopig van (en wij ook). Om de spanning er een beetje van af te halen mag ze nu om de dag bij mij slapen, mijn man slaapt dan in haar bed. Het gaat nu iets beter.

Doen wij hier goed aan of is er nog een betere oplossing? Kan het ook iets met de leeftijd (pre-puberteit) te maken hebben?

Antwoord

Ik kan me heel goed voorstellen dat u op zoek bent (geweest) om een manier te vinden om met het slaapprobleem van uw dochter om te gaan. Echter, deze wijze lijkt mij niet verstandig.

Probleem creëren

Tijdelijk lijkt uw dochter geholpen door bij u in bed te slapen, maar op den duur creëert u er mogelijk een probleem bij. Uw dochter gaat waarschijnlijk wennen om regelmatig bij u in bed te slapen. Zij wordt dan door u gerustgesteld. Bij u slapen biedt haar veiligheid, gezelligheid, warmte, maar, zo leert zij niet zichzelf in haar eigen bed gerust te stellen.

Het past niet meer bij haar leeftijd om samen met je moeder te slapen. Zij wordt dan als jonger behandeld, en dit helpt haar niet om juist dingen te gaan doen die bij haar leeftijd passen, ook al zijn die dingen soms moeilijk.

Wanneer een slaapprobleem tot een problematisch slaappatroon is geworden is het veel moeilijker om dat te veranderen. In uw dochters geval is haar slaapprobleem, gelukkig, pas sinds kort ontstaan.

Geen aanwijsbare redenen

U en uw dochter weten niet hoe het komt dat zij zo laat inslaapt. Uit uw vraag komt niet naar voren dat er emotionele gebeurtenissen hebben plaatsgevonden, of dat uw dochter piekert of angstig is, en erg moe is gedurende de dag. Het is heel goed mogelijk dat uw dochter geen problemen heeft op school, met vriendinnen of thuis, en dat ze toch één of een paar nachten moeite heeft gehad met in slaap komen. Dat gebeurt wel vaker bij kinderen, zonder dat er dus aanwijsbare redenen zijn.

Mogelijk is er bij uw dochter wel een zekere angst ontstaan voor het wakker liggen, wat haar nu belemmert om in haar eigen bed in slaap te vallen.

Geruststellen

U en uw man kunnen haar het beste helpen door haar te leren om zichzelf, dus in haar eigen bed, gerust te stellen. Dat doet u door niet het gezinsleven aan haar probleem aan te passen. Want voor uw dochter kan het een last worden dat haar vader in haar bed moet liggen, omdat zij niet kan slapen. Voor u en uw man lijkt het mij trouwens ook geen gelukkige constructie.

Eigen bed slapen

Ik zou u adviseren om uw dochter elke avond weer in haar eigen bed te laten slapen op de gewone bedtijd. Samen met uw dochter kunt u haar kamer zo gezellig mogelijk maken. U kunt bijvoorbeeld als extra stimulans een nieuw dekbed samen met haar kopen.

Ontspannen en tot rust komen

Leg uw dochter uit dat het niet erg is om een tijdje wakker te liggen. Vertel haar dat ze toch uitrust ook al slaapt ze (nog) niet. Het gaat erom dat ze ontspannen naar bed gaat. Laat haar naar muziek luisteren, als ze dat prettig vindt. Er schijnen muziekcd's in de handel te zijn die rustgevend en slaapverwekkend zijn, maar gewoon naar een rustig muziekbandje is natuurlijk ook goed.

Een klein lichtje gedurende de nacht aan, kan ook helpen. In bed een (niet griezelig) boek (voor)lezen is ook een manier. Soms hebben kinderen er baat bij om in een lekker warm bad te liggen, of met een kruik naar bed te gaan. Of ontspannen ze juist door inspanning (sport, eindje wandelen of fietsen, etcetera).

Uw dochter zal niet meteen de eerste nacht makkelijk in slaap vallen, gun haar de tijd. Ook als ze u gaat roepen of uit bed gaat komen, zorgt u er rustig voor dat ze weer in bed gaat liggen. Wanneer zij merkt dat u er vertrouwen in hebt, helpt dat haar om weer vertrouwen in zichzelf te krijgen.