Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

6 november 2009 door Nanny Gortzak

Pijn bij het vrijen - hoe los je dat op? (8 wkn)

Mijn vrouw geeft ons zoontje nu ongeveer 8 weken borstvoeding. We hebben gemerkt dat vrijen echter nog steeds erg pijnlijk is voor haar. Volgens de gynaecoloog zou dit te wijten zijn aan een veranderde zuurgraad en reactie van de slijmvliezen in de vagina ten gevolge van een 'succesvolle' borstvoeding.

Zij suggereerde ons het gebruik van glijmiddel. Maar dat helpt eigenlijk niets. Wij zouden graag nog enkele maanden verder gaan met de borstvoeding, maar dit is een wel erg ingrijpend bijverschijnsel voor onze relatie. Kan daar iets aan gedaan worden?

Antwoord

De klacht van uw vrouw dat het vrijen pijnlijk is na de bevalling en tijdens de borstvoeding, komt vaker voor. De eerste suggestie is dan inderdaad het gebruik van een glijmiddel. En inderdaad werkt dat vaak onvoldoende. Dat komt doordat er niet alleen sprake is van een drogere vagina en een andere zuurgraad; de totale hormoonhuishouding is nu anders dan voor (en tijdens) de zwangerschap.

Overigens kan er natuurlijk ook een medische oorzaak zijn, los van de borstvoeding. Ik zal daar straks verder op ingaan, maar eerst iets meer over die hormoonhuishouding.

Minder oestrogeen

Direct na de bevalling en tijdens de borstvoeding wordt er minder oestrogeen aangemaakt. Dat zorgt er ook voor dat er geen cyclus op gang komt, waardoor er niet meteen een nieuwe zwangerschap volgt. Dit is in het belang van de pasgeboren baby.

Deze situatie wordt in stand gehouden door frequent voeden. Naarmate de moeder langer voedt, zal die invloed echter kleiner worden. Hoe lang dat duurt verschilt per vrouw, en kan ook afhangen van de manier waarop gevoed wordt. Sommige vrouwen hebben geen cyclus, en dus een verlaagd oestrogeen, zolang zij borstvoeding geven. Bij andere vrouwen begint de cyclus toch al snel weer.

Zodra de cyclus weer terug is, en vaak merkbaar een tijd daarvoor al, zal de zuurgraad en de vochtigheidsgraad in de vagina weer terugkeren naar normale niveaus.

Wat kun je doen?

Omdat het echt een vervelend probleem is, is het zinvol om te kijken naar mogelijke oplossingen. Daarbij ga ik ervan uit dat uw gynaecoloog eventuele medische problemen al heeft uitgesloten, zoals:

  • pijnlijk littekenweefsel;
  • wildvlees;
  • hechtingen die nog aanwezig kunnen zijn;
  • een infectie (bacterieel of door een schimmel).

Wat dat laatste betreft: juist in de periode na de bevalling is er een verhoogde kans op vaginale infecties door de veranderde zuurgraad.

Nu terug naar de hormonale problematiek. Hoe los je die op? Ik heb dit ooit voorgelegd aan een arts, zelf moeder van twee borstgevoede kinderen. Ze begreep het probleem meteen, en vertelde dat de conditie van de vagina verbeterd kan worden door het gebruik van een oestrogeen-crème.

Toepassing

De crème moet volgens voorschrift een aantal malen per week dun worden aangebracht op de vaginawand.

Omdat de hoeveelheid hormoon gering is, en omdat het hormoon plaatselijk wordt aangebracht, vindt er geen verspreiding in het lichaam plaats (zoals dat wel het geval zou zijn bij inname van een pil). Daardoor is de kans gering dat de borstvoeding nadelig beïnvloed wordt. Ook lijkt het erop dat naarmate de bevalling langer geleden is, de invloed van oestrogeen op de borstvoeding kleiner wordt.

Uw vrouw kan met haar arts overleggen of dit een optie is voor jullie. In combinatie met het verstrijken van de tijd, en eventueel het gebruik van glijmiddel, zou er binnen afzienbare tijd verbetering moeten optreden.