Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

9 oktober 2009 door Frea Kruisinga

Poep met onverteerde stukjes erin? (11 mnd)

Mijn dochter van 11 maanden poept al enige tijd iedere dag zo ongeveer 4 à 5 keer. Soms zitten er stukjes eten in. Het lijkt wel of die niet verteerd zijn. Is dit normaal?

Antwoord

Ontlasting met onverteerde resten komt voor bij meer dan de helft van de kinderen onder de 3 jaar. Op zich kan het dus een volkomen normaal verschijnsel zijn. Die onverteerde resten zijn overigens een gevolg van een snelle darmpassage; er is dan te weinig tijd geweest om alles te kunnen verteren.

Maar 4 à 5 keer op een dag ontlasting is inderdaad wel wat veel. Is de ontlasting ook dun? In dat geval spreken we van diarree.

De meest voorkomende vorm van chronische diarree is peuterdiarree. Kinderen zijn daarbij niet ziek, en groeien gewoon goed. Het komt vooral voor tussen 1 en 4 jaar, maar jonger (zoals bij u) kan ook.

De oorzaak is vaak: te veel vruchtensappen (zoals appelsap) en/of te weinig vet. Dat laatste vinden veel mensen een raar, want waarom zou je vetter moeten eten als je diarree hebt? Omdat vet wat moeilijker verteerbaar is, waardoor de darmpassage vertraagd wordt en er meer tijd overblijft om het vocht op te laten nemen (in de darmwand).

De adviezen luiden als volgt:

  • geen vruchtensap meer geven;
  • meer vet (volle melk, volle yoghurt, echte boter, etc.);
  • meer vezels (bruin brood, mandarijnen mét de velletjes, etc.)
  • minder vocht.

Vaak leidt dat al binnen enkele dagen tot verbetering.

Als uw dochtertje verder niet ziek is, lekker in haar vel zit, goed eet en drinkt, en goed groeit, is er weinig reden tot zorg. Maar bij twijfel altijd even naar de huisarts.

Lees ook: